Microsoft en Sony: We gaan weer allemaal staan!


Bekijk video op YouTube
Zelfs als je geen hardcore gamer bent dan is de kans groot dat je de afgelopen dagen berichten over de E3 conferentie in Los Angeles voorbij hebt zien komen. Bijvoorbeeld in relatie met de te vroeg gelekte video over de PSP GO van Sony.

Ik ga hier zeker geen uitgebreide verslaglegging doen van de E3, maar twee ontwikkelingen zijn dusdanig interessant dat ze hier toch wel een plekje verdienen.
Zowel Microsoft als Sony komen namelijk met een antwoord op de Nintendo Wii. En nee, ik ga geen discussie starten over de vraag welk van de drie consoles: Xbox 360, PlayStation 3 of de Wii nu krachtiger is, betere graphics heeft of coolere spellen. Het gaat me om de besturing, de controllers. Want daar had Nintendo tot nu toe nu eenmaal een feature waar de andere twee alleen maar jaloers op konden zijn. Tot nu dan.

Microsoft en Sony hebben voor een verschillende strategie van uitwerken gekozen. Om de voorpagina niet helemaal vol te gooien met filmpjes heb ik de rest op het tweede deel van de pagina gezet, klik dus even door.
Sony Motion Controller

Bekijk de video op YouTube

In de video hierboven kun je de uitwerking van Sony zien. Ze hebben gekozen voor een tweetal controllers in de vorm van een ‘stok’ met een rode knop er op. De video is indrukwekkend, want de controller is zo te zien heel nauwkeurig, kan bewegingen ook in de diepte volgen en maakt daarmee zo te zien veel meer en realistischere bewegingen mogelijk ten opzichte van de Wii.

Maar…ik vind de controllers er heel dom uitzien. Net twee rode pingpong ballen met een lampje er in. Niet cool. En dat zou een serieus probleem kunnen zijn/worden voor Sony.
Toch is het filmpje zeker de moeite van het bekijken waard.

Project Natal
Zoals je op het eerste filmpje aan het begin van deze post kunt zien heeft Microsoft de controller helemaal overboord gegooid. Er staat nu een camera/microfoon op de tv waarmee bewegingen in drie dimensies, gezichten en stemmen herkend kunnen worden.
Voor sommige van de getoonde spellen lijkt me dat heel erg goed te werken, al vraag ik me af hoe lang het duurt voordat we filmpjes op YouTube kunnen gaan zien met TV’s waar iemand een gat in getrapt heeft terwijl hij/zij aan het spelen was.

Het racespel lijkt me dom. Een beetje met je handen in de lucht doen alsof je een stuur vast hebt? Dan ga ik meteen vroem vroem geluidjes maken. En het verwisselen van banden in de lucht lijkt me nou ook niet echt spannend.


Bekijk video op YouTube

Ronduit creapy vind ik Milo. Wie is hier nou de doelgroep? Eenzame moeders die alleen thuis zijn en er niet aan kunnen wennen dat hun kinderen naar school zijn? Natuurlijk, er zijn hier absoluut zinvolle toepassingen te bedenken en de demo laat zien dat de technologie weer een paar megastappen gemaakt heeft.
Maar had dan bijvoorbeeld een virtuele docent laten zien die je stap voor stap helpt bij het leren van iets moeilijks. Dat had natuurlijk best een kind mogen zijn, maar de ‘relatie’ tussen de mevrouw en Milo in het filmpje is er toch echt nog eentje van volwassene vs kind.

Een ding is we wel absoluut duidelijk geworden. We hebben niet meer genoeg aan één TV in huis.