mrt 192009
 
Leraar24 - Klik voor grotere versie

Hoera, het is nu toegestaan om naar leraar24 te linken! Na het debacle van de beperkende gebruiksvoorwaarden/disclaimer afgelopen januari bij de opening van leraar24.nl is e.e.a. nu aangepast. Zie het nieuwe gebruikersreglement en de disclaimer.

Ik was er niet meer geweest en was ook niet gaan kijken als Willem Karssenberg er niet over geschreven had zojuist. Hij is heel enthousiast over de nieuwe voorwaarden. En inderdaad, het is een verbetering, maar het laat zoals wel vaker bij sites, ook nu best nog wel wat vragen open.

Zoals bijvoorbeeld over het embedden van filmpjes in andere sites (of een blogpost). Niet alleen wordt niet als optie aangeboden, ik weet niet of ik het opnemen in een blogpost hier onder “eigen en educatief gebruik in de breedste zin van het woord dit gebruik niet conflicteert met de activiteiten van Leraar24 zelf” kan laten vallen.
Waarschijnlijk wel onder “Leraar24 wil echter hergebruik van het materiaal met klem stimuleren”.

Gezien het tijdstip van schrijven van deze blogpost zal ik er maar een half vol glas van maken. De toon van de voorwaarden is in ieder geval meer in lijn met wat je verwachten van een site als dit. En dat is goed. :-)

 Reacties uitgeschakeld voor Leraar24 – lees voor gebruik de bijsluiter! #2  Tags:
mrt 192009
 
Slideshare Mobile - Klik voor grotere versie

Slideshare is ongetwijfeld de bekendste gratis online dienst voor het gemakkelijk delen van PowerPoint/Keynote presentaties.
Je kunt de presentaties eenvoudig op een computer bekijken in een Flash-player in plaats van dat je de bestanden eerst moet downloaden en openen. Bijna elke laptop/netbook heeft namelijk wel Flash geïnstalleerd staan.
Maar dat is anders bij telefoons die Windows Mobile gebruiken of de iPhone. Die kunnen meestal niets met die Flash-content en zijn daarom afhankelijk van een op maat gemaakte versie van een website.

Slideshare heeft die nu ook. De site is te bereiken via http://m.slideshare.com/. Ik moet bekennen dat ook deze site het eerst niet deed op mijn iPAQ. Ik kreeg de afbeeldingen niet te zien, maar gisterenavond toen ik het nogmaals probeerde lukte het wel.

Het idee is leuk/handig, de uitvoering kan nog een stuk beter. Het is blijkbaar een in korte tijd in elkaar gehackte site. En dat zie je ook wel een beetje, want het ontwerp is nog lang niet optimaal. Mijn iPAQ heeft voor een Windows Mobile telefoon een klein scherm, en dan blijkt nog meer dan op bijvoorbeeld de iPhone/iPod Touch dat je wel het hele scherm wilt gebruiken voor datgene waar het om gaat: de presentatie. Maar ook op de iPod Touch wordt nog teveel van de beschikbare ruimte gebruikt voor de navigatie.

De presentaties worden op de server geconverteerd voordat ze beschikbaar zijn op de mobiele site. Dat zorgt er voor dat je soms even moet wachten al je een nog niet geconverteerde presentatie wil openen. Conversie gaat niet altijd goed, bij mijn presentatie over Social Software zie je dat de conversie op dia 22 is vastgelopen en daarna wordt alleen nog maar de eerste dia herhaald weergegeven. Ook mijn document over High Definition video in lesmateriaal leverde problemen op. In de mobiele weergave levert het een “There was an error during conversion, please try again later.“-melding op.

Bij gebrek aan brede beschikbaarheid van ingebouwde mobiele projectoren en de toch wat geringe leesbaarheid op een klein schermpje is het dus vooral nog een proof of concept. Ben benieuwd of ze het hier bij laten of verder optimaliseren.

 Reacties uitgeschakeld voor Presentaties bekijken op je mobiel/iPhone  Tags:

Op reis met de NS Reisplanner Xtra

 Gepubliceerd door om 06:34  Internet
mrt 192009
 

Ik had je uiteraard graag geschreven over mijn eigen ervaringen met de nieuwe NS Reisplanner Xtra applicatie. Maar helaas. Daar kwam ik overigens pas achter toen ik mijn mobiel nummer op deze site had ingevuld, de applicatie had gedownload naar mij iPAQ en die probeerde te installeren.
De PDF met “lijst” met toestellen vond ik pas achteraf.

Het zou wat mij betreft een nieuw criterium/item mogen worden als organisaties nieuwe telefoons/smartphones reviewen: hoeveel van de gangbare applicaties worden ondersteund op een toestel.
Want als ik door de bomen het bos al niet meer zie en niet kan aangeven op welk toestel de meeste van al die mooie en handige nieuwe online toepassingen werken, hoe moet een ‘gewone’ consument dat dan?

Nou ja, voor nu dan maar de video met de review van Raimo van der Klein, die je in tekst ook hier kunt lezen.

En om het bericht toch met een positieve noot af te sluiten: grote pluim voor de NS voor wat betreft het toegankelijk maken van hun filmpjes.
Op de overzichtspagina heb je niet alleen een “lees voor” functie voor de pagina, maar het filmpje heeft én ondertitels én beschrijvende audio (meer info) en ook bij de instructiefilmpjes is voor ondertiteling gezorgd. Zo hoort het natuurlijk.