Presentaties bekijken op je mobiel/iPhone

Slideshare Mobile - Klik voor grotere versie

Slideshare is ongetwijfeld de bekendste gratis online dienst voor het gemakkelijk delen van PowerPoint/Keynote presentaties.
Je kunt de presentaties eenvoudig op een computer bekijken in een Flash-player in plaats van dat je de bestanden eerst moet downloaden en openen. Bijna elke laptop/netbook heeft namelijk wel Flash geïnstalleerd staan.
Maar dat is anders bij telefoons die Windows Mobile gebruiken of de iPhone. Die kunnen meestal niets met die Flash-content en zijn daarom afhankelijk van een op maat gemaakte versie van een website.

Slideshare heeft die nu ook. De site is te bereiken via http://m.slideshare.com/. Ik moet bekennen dat ook deze site het eerst niet deed op mijn iPAQ. Ik kreeg de afbeeldingen niet te zien, maar gisterenavond toen ik het nogmaals probeerde lukte het wel.

Het idee is leuk/handig, de uitvoering kan nog een stuk beter. Het is blijkbaar een in korte tijd in elkaar gehackte site. En dat zie je ook wel een beetje, want het ontwerp is nog lang niet optimaal. Mijn iPAQ heeft voor een Windows Mobile telefoon een klein scherm, en dan blijkt nog meer dan op bijvoorbeeld de iPhone/iPod Touch dat je wel het hele scherm wilt gebruiken voor datgene waar het om gaat: de presentatie. Maar ook op de iPod Touch wordt nog teveel van de beschikbare ruimte gebruikt voor de navigatie.

De presentaties worden op de server geconverteerd voordat ze beschikbaar zijn op de mobiele site. Dat zorgt er voor dat je soms even moet wachten al je een nog niet geconverteerde presentatie wil openen. Conversie gaat niet altijd goed, bij mijn presentatie over Social Software zie je dat de conversie op dia 22 is vastgelopen en daarna wordt alleen nog maar de eerste dia herhaald weergegeven. Ook mijn document over High Definition video in lesmateriaal leverde problemen op. In de mobiele weergave levert het een “There was an error during conversion, please try again later.“-melding op.

Bij gebrek aan brede beschikbaarheid van ingebouwde mobiele projectoren en de toch wat geringe leesbaarheid op een klein schermpje is het dus vooral nog een proof of concept. Ben benieuwd of ze het hier bij laten of verder optimaliseren.