sep 112008
 
audioruil - Klik voor grotere versie
“Kies een track in de lijstbrowser. Geef zoekwoorden op om je resultaten te verfijnen. Het is verstandig tracks te zoeken die dezelfde lengte als je video hebben of langer zijn. Je weet dan zeker dat de audio niet eerder stopt dan de video.
Als je tevreden bent over de audiotrack, klik je op de knop ‘Video publiceren’ om de huidige audiotrack te vervangen door het nieuwe nummer.

Houd er rekening mee dat er advertenties kunnen worden weergegeven bij video’s met soundtracks uit de Audioruil-bibliotheek.”

(bron)

Google heeft een nieuwe optie toegevoegd aan YouTube getiteld “audioruil”. Je ziet de optie/knop bij video’s die je zelf toegevoegd hebt. Als je er op klikt kun je kiezen uit een verzameling van muziektracks. Vind je er eentje die je bevalt dan kun je de bestaande audiotrack van de video laten vervangen door de geselecteerde muziektrack.

Is dus niet handig als je ook maar iets van de audio in de video wilde bewaren, maar wel handig als je toch al geen audio gebruikt had en alleen even een track eronder wilt hebben die het wat meer body geeft.

Ik had het willen testen met een video over Photosynth die ik op YouTube geplaatst had. Die verdiende in zijn oorspronkelijke uitvoering slechts 2 sterren, dus veel slechter kon het niet worden. Maar als ik het oorspronkelijk bestand nogmaals probeer toe te voegen (zodat het origineel ook op YouTube te horen blijft) krijg ik de melding “Geweigerd (dubbele upload)”. Zelfs als ik de bestandsnaam wijzig. Dus nog even geen demo van een resultaat, ik zal de screencast opnieuw renderen naar een versie die net niet meer identiek is.

Het citaat uit de help dat ik hierboven opgenomen heb geeft aan het niet alleen het uitruilen van de audiotrack is, Google wil er zelf ook wat voor in ruil. Je geeft ze namelijk toestemming reclame bij die video te plaatsen.

[update] OK, nieuwe versie laten renderen, die wordt dan wel geaccepteerd. Nu ook online met andere muziek eronder, toegevoegd door YouTube. Er wordt geen fade-out toegepast en omdat de track langer is dan de video breekt hij nogal abrupt af. En natuurlijk kloppen de credits voor de muziek die ik netjes op het einde had toegevoegd nu niet meer.

[update #2] Ik snap nu ook wat ze met advertenties bedoelen. Het zien niet van die storende boodschappen óp de player zelf, maar het is een blok voor een advertentie naast het filmpje. Zie hieronder het verschil tussen beide versies:

YouTube zonder advertentie - Klik voor grotere versie YouTube met advertentie - Klik voor grotere versie
sep 112008
 
Viziris - Klik voor grotere versie
“Op 8 september overhandigde de blinde studente Hedda Schueler het manifest ‘Samen lezen, samen leren, samen werken’ aan staatssecretaris Dijksma. Viziris, de netwerkorganisatie van mensen met een visuele beperking, vraagt hierin aandacht voor de problemen die leerlingen met een visuele beperking ondervinden vanwege ontoegankelijke leermiddelen. Staatssecretaris Dijksma heeft veel begrip voor deze problemen.
Leerlingen en studenten met een visuele beperking ondervinden dagelijks problemen, omdat leermiddelen voor hen niet bruikbaar zijn. De toenemende digitalisering en visualisering van het onderwijs zijn de belangrijkste oorzaken. Veel digitale leermiddelen zijn ontoegankelijk en voor visueel didactisch materiaal (tabellen, grafieken ed.) wordt geen didactisch gelijkwaardig alternatief aangeboden. De kennis en techniek om toegankelijke leermiddelen te ontwikkelen zijn voor handen, maar worden onvoldoende benut door uitgevers, ontwikkelaars en onderwijs.”

(bron)

De link in de RSS-feed van Kennisnet leidt niet direct naar het nieuwsbericht maar als je even naar onderen scrolt op die pagina dan kom je er bij. Het manifest staat ook online (PDF!)

Ik ben het helemaal eens met de oproep, maar vind het jammer dat hij tot één doelgroep beperkt blijft. Want bij online leermiddelen hebben ook doven of slechthorenden een probleem. Eind vorig jaar maakte ik een overzicht van de mogelijkheden die je hebt om ondertiteling aan online video toe te voegen. Sindsdien heb ik maar heel weinig voorbeelden gezien van online video mét ondertiteling. Zelf doe ik dat ook niet omdat het nu 100% handwerk is en daarom erg veel werk. Teveel werk. Hoe veel jaar nog totdat je dat door de computer kunt laten doen?

Maar wellicht is het ook gewoon onbekendheid. En ik zou er graag meer over willen weten. Probeer jij dit blog te volgen en heb je een visuele beperking, ben je doof of slechthorend of kun je om andere redenen dit blog niet optimaal volgen, laat het me dan weten!
Mag gewoon via de mail ([email protected]) of anders in de reacties.

p.s. Betekent dat dan dat ik in dat geval bijvoorbeeld voortaan alle screencasts van ondertitels ga voorzien? Nee, dat kan ik niet toezeggen. Ik weet echter wel dat ik het zeker niet doe als ik niet weet dat het iets voor iemand toevoegt.