Nieuwe oude lullen bloggen in het Onderwijs

Dutch Bloggies - Klik voor grotere versie
“Opvallend is dat het gros van de prijzen dit jaar ging naar relatief nieuwe en onbekende blogs.”

(bron)

Hij heeft er zelf nog niet over geschreven, vond ook dat hij helemaal niet in de categorie “Onderwijs” thuis hoorde, maar van de vijf genomineerden op die short list was hij nou eenmaal de beste: Edwin Mijnsbergen heeft met zijn weblog van de Zeeuwse Bibliotheek een Dutch Bloggie gewonnen.
In het jury rapport (PDF) wordt gesteld: “Als je wilt weten of het fenomeen weblog toekomst heeft, dan zou je dat in de categorie Onderwijs moeten zien. Daar moet immers de nieuwe generatie aan de professionele deur rammelen, daar moeten nieuwe vormen in de kiem aanwezig zijn, daar moeten jongeren de grenzen van de vorm verkennen en overschrijden. Als wij in die zin de toekomst van het weblog moeten afmeten aan de categorie Onderwijs, moeten wij de conclusie trekken: het weblog heeft geen toekomst. Bij de nominaties zijn de jongeren zelf nagenoeg afwezig“.

Kortom, het zijn weer die ouwe lui die bloggen, je weet wel, die digital immigrants. Nou heb ik zeker niet alle weblogs die genomineerd waren in de andere categorieën doorlopen, maar kan me iemand een voorbeeld geven van een blog dat door “jongeren” geschreven wordt en wel een Dutch Bloggie gewonnen heeft?

En ook hier schuiven “we” het probleem weer op het onderwijs als universele probleem oplosser: “Een mooie taak voor docenten“. Hoera, probleem opgelost.
Ik denk dat de jury moet proberen zelf volgend jaar dan ook maar het goede voorbeeld te geven. En een paar vertegenwoordigers van onder de twintig jaar in die jury op te nemen.

Nou ja, positief is dan wel weer dat het dit jaar andere bloggers zijn dan gebruikelijk die de Dutch Bloggies gewonnen hebben. En tenzij volgend jaar de categorieën, aanpak en indeling weer helemaal omgegooid kunnen worden lijkt me dat dan ook weer een mooie uitdaging voor de anderen op de shortlist: doe je best om Edwin van zijn troon te stoten bij de Dutch Bloggies 2009!

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Karin Winters
16 jaren geleden

Er zijn ook vrouwelijke bloggers :-) Hoe gaan we die noemen?
Nieuwe oude dozen?

Jeroen v B
Jeroen v B
16 jaren geleden

Ik denk dat er enorm veel jongeren zijn die een soort van blog bij houden.
Maar dit zullen in veel gevallen weblogs over hun persoonlijke leven zijn. Ik vermoed ook dat jongeren hiervoor veel meer gebruik maken van hyves en live spaces e.d. dan voor echte weblogpaketen.
(ik weet niet of de Dutch Bloggies hier ook naar kijken)

Ik denk dat er ook weinig jongeren zijn die er de interesse in zullen hebben om een vakinhoudelijk weblog bij te houden op het niveau zoals b.v. Edwin dit doet.
Niet omdat ze dit niet zouden kunnen, maar omdat ze hiervoor de interesse gewoon niet hebben.

Laten we ook wel eerlijk zijn, als jongere heb je waarschijnlijk genoeg om over te kunnen schrijven, maar je hebt dan ook wel wat beters te doen dan een inhoudelijk fantastisch weblog bij te houden.
Ik vond het op school al erg genoeg om verslagen te moeten schrijven. Laat staan dat ik dit dan ook nog een keer regelmatig voor een weblog zou doen.

Dit neemt overigens niet weg dat er geen jongeren zijn die een weblog bijhouden. Deze zijn er natuurlijk ook. Kijk maar eens naar een Martijn van den Berg die regelmatig interessente berichten op het weblog van zijn moeder http://ict-en-onderwijs.blogspot.com/ ) plaatst.
ALs de Dutch Bloggies jongeren miste, dan hadden ze Martijn best een eervolle vermelding kunnen geven.
Ik zie het ontbreken van bloggende jongeren daarom niet als iets verschrikkelijks waar het onderwijs iets aan zou <b>moeten</b> doen.

Het onderwijs kan blogs inzetten om het leerproces van jongeren te ondersteunen. En niet het leerproces van jongernen gebruiken om hen te laten bloggen.

Moniek Verhaaren
16 jaren geleden

Toen mijn zestienjarige zoon voor het eerst mijn blog en die van anderen zag, merkte hij op: "bloggen, is dat een soort van Hyves voor vijftig plussers?".
Kai, kai, kai! Dat deed even pijn, vooral omdat ik net in die ‘plus’ ben beland.
Maar hij heeft wel een punt. De digital natives uiten zich eerder via sites als Hyves en Youtube dan via een weblog. En onder de fanatieke webloggers zie ik meer immigrants dan natives. Vermoed ik zomaar, kijkend naar de blogs die ik volg, maar ook kijkend naar mijn nativezoon. Of zijn er nu natives die dit allemaal snappen en denken: ‘helemaal niet waar’. Doe dan eens reageren…