mrt 202008
 
KidZui - Klik voor grotere versie
“Het ‘KidZui Internet’ kent een eigen browser, ontworpen door het bedrijf. Het uiteindelijke doel is dat ouders van kinderen in de leeftijd van 3 tot 11 een abonnement nemen op de dienst, jaarlijks $99 of maandelijks $9.95. De abonnementsgelden worden aangewend om een groep editors te ondersteunen, ze zullen de kinderen monitoren en kijken waar de interesse van de kinderen ligt buiten KidZui. Deze sites worden door hen bekeken en toegevoegd aan KidZui als ze geschikt bevonden worden.”

(bron)

Corné Kox tipte me via de mail over een post die hij op het [over leven] weblog geplaatst heeft over de KidZui dienst.

Ik heb er even naar gekeken. Maar hoewel ik me kan voorstellen dat je je kinderen liever niet in de minder prettige uithoeken van het internet wilt laten komen, heb ik toch zo mijn bedenkingen bij dit soort systemen. Mijn kinderen komen vaker op school op internet dan thuis. Nu betekent dat nog meestal dat wij er bij zitten, dat zal straks ongetwijfeld anders worden. Maar dan nog vind ik het (moeten) vertrouwen op dit soort omgevingen niet handig.

Niet dat het niet handig of prettig kan zijn om je kinderen op deze manier het internet op te sturen. Maar ik zou er dan toch aan willen werken dat je ze leert hoe ze zonder die beschermde omgeving zich online gedragen.

 Reacties uitgeschakeld voor Stuur je kinderen veilig het net op met KidZui  Tags:
mrt 202008
 
Dutch Bloggies - Klik voor grotere versie
“Opvallend is dat het gros van de prijzen dit jaar ging naar relatief nieuwe en onbekende blogs.”

(bron)

Hij heeft er zelf nog niet over geschreven, vond ook dat hij helemaal niet in de categorie “Onderwijs” thuis hoorde, maar van de vijf genomineerden op die short list was hij nou eenmaal de beste: Edwin Mijnsbergen heeft met zijn weblog van de Zeeuwse Bibliotheek een Dutch Bloggie gewonnen.
In het jury rapport (PDF) wordt gesteld: “Als je wilt weten of het fenomeen weblog toekomst heeft, dan zou je dat in de categorie Onderwijs moeten zien. Daar moet immers de nieuwe generatie aan de professionele deur rammelen, daar moeten nieuwe vormen in de kiem aanwezig zijn, daar moeten jongeren de grenzen van de vorm verkennen en overschrijden. Als wij in die zin de toekomst van het weblog moeten afmeten aan de categorie Onderwijs, moeten wij de conclusie trekken: het weblog heeft geen toekomst. Bij de nominaties zijn de jongeren zelf nagenoeg afwezig“.

Kortom, het zijn weer die ouwe lui die bloggen, je weet wel, die digital immigrants. Nou heb ik zeker niet alle weblogs die genomineerd waren in de andere categorieën doorlopen, maar kan me iemand een voorbeeld geven van een blog dat door “jongeren” geschreven wordt en wel een Dutch Bloggie gewonnen heeft?

En ook hier schuiven “we” het probleem weer op het onderwijs als universele probleem oplosser: “Een mooie taak voor docenten“. Hoera, probleem opgelost.
Ik denk dat de jury moet proberen zelf volgend jaar dan ook maar het goede voorbeeld te geven. En een paar vertegenwoordigers van onder de twintig jaar in die jury op te nemen.

Nou ja, positief is dan wel weer dat het dit jaar andere bloggers zijn dan gebruikelijk die de Dutch Bloggies gewonnen hebben. En tenzij volgend jaar de categorieën, aanpak en indeling weer helemaal omgegooid kunnen worden lijkt me dat dan ook weer een mooie uitdaging voor de anderen op de shortlist: doe je best om Edwin van zijn troon te stoten bij de Dutch Bloggies 2009!