Slidecasting met Slideshare Demo – GRATIS!!

Sinds iets meer dan een week beschikt Slideshare over de mogelijkheid om een audiobestand te koppelen aan presentatiebestanden die je daar toevoegt.
[update] Ik heb de slidecast zelf even verplaatst van de voorpagina naar hier, het maakte het namelijk langzamer bij het openen.

Slideshare, mocht je het nog niet kennen, is een gratis online dienst waarmee je je PowerPoint, OpenOffice of Keynote (via PDF) presentaties kunt uploaden waarna die als Flash-versie beschikbaar gesteld worden. Die Flash-versie kun je dan eenvoudig gebruiken in een webpagina, een blogpost, je leeromgeving etc. Gebruikers kunnen de presentatie dan niet meer bewerken (tenzij je ze de optie geeft hem te downloaden) en hebben voor het bekijken geen Powerpoint nodig.
Met de mogelijkheid om zelf een audiobestand te koppelen aan Slideshare kun je nu een stap verder gaan. Tijd dus om dat zelf eens uit te proberen.

Niet gratis
In september 2005 maakte ik deze presentatie. Het was een van mijn eerste pogingen om PowerPoint-presentaties online te krijgen, de audio was nog niet helemaal optimaal zoals je kunt horen. Die versie van de presentatie, met audio, heb ik gemaakt met Articulate Presenter, een zeker niet gratis programma dat je als onderdeel van PowerPoint installeert en gebruikt.

Wél gratis
Met de komst van Slidecasting voor Slideshare is het nu mogelijk geworden ditzelfde resultaat te bereiken met gratis software.
In deze slidecast laat ik je stap voor stap zien hoe je met OpenOffice, Audacity en Archive.org aan de slag kunt. En het is niet alleen gratis, je kunt het nog op een USB-stick installeren ook en dan altijd bij je hebben.

Gemakkelijk?
Is het heel gemakkelijk? Nou, ja en nee.
Het waren al met al toch nog 11 stappen die ik nodig had om het uit te leggen en dan ga ik niet helemaal in op alle details of dingen die er onderweg mis kunnen gaan.
Het is echter niet moeilijker dan dat het met Articulate Presenter was.

Tegenvallers
Voor mij waren de twee tegenvallende zaken:
* Het plaatsen van de markers met de dia overgangen was niet altijd even gemakkelijk, het zoomniveau van de audio was net niet hoog genoeg om te kunnen “zien” wanneer ik met de muis klikte (dat kun je namelijk niet alleen horen, maar bij genoeg detailniveau ook herkennen in de weergave)
* De schermafdrukken zagen er prima leesbaar uit in het origineel, maar worden op heel lage resolutie weergegeven in de Slideshare versie. Dat is wel balen.

Inspreken of Opnemen
Ik heb nu de slidecast ingesproken terwijl ik voor mijn laptop zat. Dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt ook een opname maken van jezelf als je een presentatie live voor een groep mensen geeft. Gewoon met een MP3-speler met opname mogelijkheid, een iPod, etc.
Dan kun je dat MP3 bestand achteraf koppelen aan je slides.

Links
De slidecast is hier te vinden.

Mocht je nog niet ontdekt hebben dat de links die in de presentatie genoemd worden ook in het slideshow transcript (onder de presentatie) genoemd worden, dan hier even de belangrijkste links uit de slidecast:
* ICTO Update 2005
* Articulate Presenter
* OpenOffice voor USB stick downloaden
* Audacity voor USB Stick downloaden
* MP3 optie voor Audacity downloaden
* Archive.org
* Slideshare