366 dagen iPod Video – Was het de doorbraak?

Het was gisteren een jaar geleden dat Apple de iPod Video introduceerde. Ik vroeg me toen af “wordt dit de doorbraak van mobiele video?“. Ruim een maand na het verschijnen ervan kreeg ik er zelf een en ik heb dus voldoende de kans gehad om te ervaren of mobiele video nu echt doorgebroken is.
Nou, wat in ieder geval gisteren nog maar eens bevestigd werd door deze aankondiging op hotspot.nl is dat streaming video onderweg, in de trein, via KPN voorlopig nog echt geen realiteit gaat worden. De snelheid van hun mobiele internet gaat dan weliswaar omhoog, maar een datalimiet van 2GB (fair use policy) en 10 uur toegang in Nederland voor de duurste variant van bijna 80 euro per maand nodigt niet echt uit. Dan heb je je iPod snel terugverdiend.
Mijn iPod heeft er wél voor gezorgd dat ik nog bewuster ben van het feit dat niet iedereen overal Flash-video of WMV kan bekijken. Aangezien ik normaal gesproken uitsluitend in Windows werk was dat voorheen niet vanzelfsprekend. En de kwaliteit van de video op mijn iPod is prima, maar toch heeft het slechts indirect voor de doorbraak gezorgd.
Veel belangrijker daarbij was waarschijnlijk toch dat ik, door de iPod, gedwongen werd om iTunes te gaan gebruiken.
En hoewel ik het eerst een vreselijke applicatie vond, is hij met de nieuwe versies (ik heb nooit problemen gehad met versie 7) veel stabieler en gebruikersvriendelijker geworden, ook op een Windows machine.

En het aanbod van videomateriaal beschikbaar via iTunes is het afgelopen jaar ontzettend gestegen. Waren onder de categorie “podcasts” eerst voornamelijk audiopodcasts te vinden, op het moment is het aanbod enorm. En de audiopodcasts zijn in mijn iTunes bijna allemaal vervangen voor videopodcasts.
Maar vanwege het gebruiksgemak van iTunes en het feit dat ik net zo vaak mijn laptop bij me heb als mijn iPod is het zo dat ik meestal niet de moeite neem om de video’s ook over te zetten naar de iPod. Voor muziek (zoals de Bondtekoe) ligt dat anders, maar daar hoef je niet persé een iPod video voor te hebben, daar is een kleine Shuffle net zo handig voor.

Make up your mind
Natuurlijk is het niet zo dat Apple hun iTunes-applicatie zomaar gratis ter beschikking stelt. Het is een belangrijk onderdeel van hun totaalprogramma waar ook de iPod Video deel van uitmaakt.

Dus, ja, zonder cijfermatige onderbouwing waaruit een relatie zichtbaar wordt, en zonder de groei van YouTube (blijft toch voornamelijk online bekijken van video al heb ik ook de nodige offline backups gemaakt iets wat daar gelukkig wel mogelijk is) te negeren, vind ik dat mobiele video definitief is doorgebroken. En de iPod heeft daar een belangrijke rol bij gespeeld.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Marc
14 jaren geleden

Herkenbaar betoog, ben het wel met je eens. Vooral aardig wat je zegt over je laptop, ik betrap mezelf daar ook op, dat is toch ook nog vaak mijn video-speler onderweg, terwijl je een dell 6000 toch niet echt mobile kunt noemen.

Pierre
14 jaren geleden

Nee, bijna 3 kg voor een laptop is niet heel licht.
Ik zat me zojuist eigenlijk vooral te verbazen over het feit dat ik zonder er bij na te denken 6 lbs to kg in Google invoerde gewoon in de (terechte) veronderstelling dat ik dan ook daarop wel een antwoord zou krijgen. Waar is de tijd gebleven dat ik mijn binas-boekje moest gaan zoeken om te achterhalen dat lbs voor pounds staat en dat dat ongeveer 450 gram is?