C.R.A.P. At The Whiteboard

crap at the whiteboard - Klik voor grotere versie

ZDNet biedt een verzameling korte filmpjes over uiteenlopende onderwerpen onder de noemer “at the whiteboard”. Het rare is overigens dat ik niet kan ontdekken wat de officiële ‘startpagina’ voor de serie is, dus daarom maar even een link naar het filmpje over A load of C.R.A.P. – At The Whiteboard.
De filmpjes zijn niet alleen vanwege hun inhoud en samenstelling interessant (zie bijvoorbeeld ook deze getiteld “What is a wiki?“, maar ook wat betreft de opzet. Geen Green Screen hier, maar een whiteboard. Maar wel met dezelfde snelheid, omvang/tijdsduur als ik voor ogen heb voor de filmpjes die we in het onderwijs met tools als Visual Communicator zouden kunnen maken.
Als ze nou alleen nog een RSS-feed hadden met een formaat filmpjes dat op mijn CRAP-speler werkt….

0 0 stemmen
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
gmlk
gmlk
16 jaren geleden

Geniaal

Zou je zo niet nagenoeg alles kunnen uitleggen? Maw. hoe effectief is een 2-3 uur college als het alternatief een serie van korte filmpjes zou zijn?

Vooral als dit gecombineerd wordt met meer diepgang in tekst, oefeningen op verschillende niveaus en wellicht werkcolleges/workshops?

Het maken van betere of verdiepende filmpjes zou je zelfs onderdeel kunnen maken van het onderwijs, een update van de spreekbeurt.

Wilfred Rubens
16 jaren geleden

Inderdaad een leuk concept. Zie ook: http://wilfredrubens.typepad.com/wilf

Pierre
16 jaren geleden

:-) Goed om te zien dat je het toen al met me eens was.
Vraagje: ben jij trouwens in staat om een beetje te volgen wat er aan nieuwe filmpjes bij komt? Want ik voorzie nu al dat ik er pas volgend jaar (als dit bericht in de ‘flashback’ staat) weer op gewezen wordt door het ontbreken van een RSS-feed die ik kan volgen.

Wilfred Rubens
16 jaren geleden

Nee, ik kwam er pas weer nadat ik jouw bericht had gelezen.

Fred Zelders
16 jaren geleden

Eigenlijk heel opmerkelijk dat een whiteboard en de hand vol viltstiften het in deze voorbeelden eigenlijk net zo goed (sterker nog, ik denk zelfs het beter) doen als al die fantastische digitale middelen die we hebben om te illustreren wat we willen uitleggen.

N.B. Misschien een beetje off the topic, maar ik kon het niet laten om dit verwonderpunt hier te ventileren.

Pierre
16 jaren geleden

Hoi Fred,

Ik vind het helemaal niet off the topic, ik heb me daar ook over verwonderd. Maar, die eenvoud is (volgens mij) slechts schijn-eenvoud. Dit zijn sprekers die perfect weten hoe met de camera en kijkers te spelen. En let maar eens op het camerawerk zelf. Ook dat zit heel knap in elkaar.

Wat wij doen met al die hulpmiddelen is proberen een beetje van ons amateurisme op te vangen.

Jeroen
16 jaren geleden

Ik denk inderdaad ook dat de filmpjes op ZDnet professioneler in elkaar steken dan dat ze op het eerste gezicht laten blijken.
Ook zullen de sprekers hun verhaaltje wel verschillende keren hebben geoefend en van te voren duidelijk uitgeschreven en voor de cameraman op papiergezet.

Maar dat neemt niet weg dat ik het toch heel leuke, maar ook zeker knappe presentaties vind en dat het idee heel erg goed bedacht is.

Dit sluit misschien ook wel heel erg goed aan op de manier waarop momenteel veel les gegeven wordt voor de klas op het schoolbord. Hiervoor staan ook professionals die het Schoolbord gebruiken om heel snel voorbeelden op uit te schrijven en tekenen.
Misschien dat dit voor PABO studenten ook wel een heel leuke manier is om aandacht te besteden aan verschillende vakken b.v. taal en rekenen. Als ze voor de verschillende spellings-, taal- en rekenregels een kort instructiefilpje maken zijn ze zowel met het vakgebied als met ICT bezig. Plus dat ze aan het eind van de modules ook een mooi naslagwerk vor zichzelf hebben.

Daarnaast zijn deze filmpjes heel erg leuk om na te kijken. Persoonlijk vind ik het namelijk wel heel erg leuk (en misschien ook wel makkelijk) om in een paar minuten de uitleg van ZDnet te kijken, dan over een dergelijk onderwerp een lange tekst te lezen.