Hard werken met Breeze

Vanmiddag vond de eerste Breeze-sessie die ik georganiseerd had voor mijn collega’s hier binnen het team. Hoewel het nog tot 4 april duurt voor de SURFgroepen-voorzieningen helemaal compleet functioneel zijn, konden wij al testen in een omgeving waar ik ‘host’-rechten had.
Alle teamleden hebben een webcam en headset gekregen en het leek ook heel simpel. Ik stuurde ze allemaal een uitnodiging om in Breeze te vergaderen. Dat had ik immers al vaak gedaan. Maar dan met veel kleinere groepen, want uiteindelijk waren we vanmiddag met 15 deelnemers waarvan er veertien een webcam hadden.
Met het positieve beginnen: na afloop was iedereen (die ik gesproken heb) enthousiast over het gebruik er van. En dat was het hoofddoel. Maar natuurlijk heb ik (heel) wat aandachtpunten voor een volgende sessie.
Audiosetup
Tot nu toe had ik bij de kleinere groepen (ongeveer 4-6 personen) geen problemen gehad met de audio.
Vanmiddag hadden we last van een ontzettende ‘ruis’ op de lijn. En dan bedoel ik niet gewoon achtergrondgeluid maar doof makende witte ruis.
Achterhalen wie dat veroorzaakt is nagenoeg onmogelijk met 14 deelnemers.
Belangrijk is dus om meer aandacht te bestenden aan het checken van de individuele setups.
Voor een-op-een sessies is het gebruik van de telefoon voor de audio een handige backup, zeker als de andere partij geen headset heeft.

Rollen
De standaardinstelling voor gastgebruikers bij SURFgroepen nu is dat ze als ‘spreker’ inloggen. Daardoor kunnen ze de verschillende deelschermen van formaat veranderen, de presentatie laten doorbladeren etc.
Blijkbaar ontkom je er niet aan dat je dat wilt uitproberen als je Breeze voor het eerst gebruikt.
Verstandiger is om ze als ‘participant’ in te laten loggen en dan wel de audio-/video-optie open te zetten.

Groepsomvang
Zo’n grote groep gecombineerd met het oplossen van problemen maakt het heel moeilijk voor de sessievoorzitter (ik in dit geval) om alles in de gaten te houden. Een deelnemer had tot twee keer toe problemen met zijn browser, maar ik had niet gezien dat hij wegviel uit de deelnemerslijst en ook niet in de gaten waarom hij weg was. Via het chatvenster konden vragen gesteld worden en werd er lustig op los gechat terwijl ik probeerde dingen uit te leggen.
Geen probleem dat dat gebeurt, maar voor zo’n groep zul je dus met zijn tweeën moeten zijn zodat je die taak kunt verdelen.

Samenvattend
Zoals ik al zei, ondanks het rommelig karakter van de sessie en de problemen met de audio waren de mensen die ik na afloop sprak enthousiast over de mogelijkheden.
Het beste bewijs van het feit dat ik heel hard heb moeten werken is dat ik niet eens een screenshot heb van het scherm met 14 gezichtjes bij elkaar. Ik denk dat dat namelijk niet vaak voor komt in Breeze.

Instructie
Ik heb een korte instructie gemaakt van het voor het eerst inloggen op een Breeze vergaderruimte en het gebruik van de audiowizard.
De instructie is op deze pagina te vinden als Flash-versie.
Het filmpje is ook te downloaden als WMV-versie:
video WMV-versie (4 minuten en 37 seconden)