Een gratis online videorecorder

OnlineTVRecorder is een site die het mogelijk maakt om online opnames te maken van programma’s op 12 verschillende televisiezenders. Die opnames kun je dan downloaden in WMV-formaat.
Legaal blijkbaar en dus voor mij de moeite waard om eens uit te proberen en te bekijken hoe het werkt.
Stap 1 – aanmelden
Aanmelden gaat redelijk eenvoudig, de site hoeft niet veel te weten, alleen een gebruikersnaam (e-mailadres) en een wachtwoord. Na activering van het account door middel van het klikken op de link in het mailtje kun je aan de slag met het instellen van de videorecorder.

Stap 2 – instellen recorder
Om maar met de belangrijkste teleurstellende mededeling te beginnen: de site biedt alleen de mogelijkheid om van Duitse zenders op te nemen: 3sat, ARD, Arte, Kabel 1, MTV (Duitsland), Pro Sieben, RTL, RTL2, Sat.1, VOX, ZDF.
Hoewel mijn Duits goed genoeg is, zit mijn favoriete programma bij de WDR en “Star Trek-Raumschiff Voyager” is toch niet echt waar ik op zit te wachten.

Het instellen van de recorder gaat voor het overige heel eenvoudig. Je beschikt over een elektronische programmagids waar je op genre of op titel kunt zoeken/bladeren.

otvr - Klik voor grotere versie

En daar selecteer je dan de gewenste programma’s.
Instellen kan overigens niet erg ver vooruit (2 dagen?) en dat is bij series wel onhandig.

otvr - Klik voor grotere versie

De geselecteerde opnames worden overzichtelijk weergegeven met verwachte omvang en status. Hier zie je dat ze nog opgenomen moeten worden, die status wordt gewijzigd in “Ready” als ze klaar zijn.

otvr - Klik voor grotere versie

Je ontvangt overigens ook een mailtje als de opname gereed is.

Stap 3 – Downloaden
Als een opname gereed is, moet je hem uiteraard downloaden. Daar zijn een aantal opties voor.

otvr - Klik voor grotere versie

Overigens was al meteen duidelijk dat de eerste opname niet helemaal goed gegaan was. Ik had die selectie gemaakt omdat het een progamma van 5 uur lang zou moeten zijn. Wat betreft schijfruimte (je mag voor 120GB aan opnames opslaan) zou dat gemakkelijk moeten kunnen (indicatie was zoals je boven kon zien ruim 1GB), maar de uiteindelijke omvang was maar 212MB, naar later bleek slechts 45 minuten.

otvr - Klik voor grotere versie

Voor het downloaden kun je daarna kiezen uit een betaalde variant (daarbij sponsor je vrijwillig de site), een gratis variant (betaald door advertenties en via mirrors) en een variant waarbij je bittorrent gebruikt. Nu is dit een van de plekken waar ik me kan voorstellen dat gebruikers bereid zijn genoegen te nemen met de toch in het algemeen langzamere downloadmogelijkheden van bittorrent, maar ik kon mijn download op die manier niet vinden en heb dus toch maar gebruik gemaakt van de gratis directe download.

Stap 4 – decoderen
De bestanden die je download kun je niet zomaar afspelen, je zult ze moeten decoderen. Daarbij geldt dat je alleen die bestanden kunt decoderen die je zelf daadwerkelijk opgenomen hebt. Je kunt dus niet zomaar bestanden die door anderen opgenomen zijn via bittorrent binnen halen en bekijken. Bij het decoderen moet je online zijn en inloggen zodat het programma op de site kan controleren of het daadwerkelijk een bestand van jou is. En daar zit hem blijkbaar de legale grondslag van de site in.

otvr - Klik voor grotere versie

Dat neemt overigens niet weg dat je de resulterende WMV natuurlijk wél weer gewoon met iedereen anders kunt delen, maar niet via de site.

Conclusie
Het concept is leuk, maar vooral het downloaden is nog erg rommelig uitgewerkt. Het is eenvoudiger om een illegale torrent van Startrek Voyager te vinden dan het was om de legale torrent van mijn opname te vinden (die heb ik overigens dus niet gevonden).

Het proces bestaat daardoor uit teveel stappen voor een gewone doorsnee gebruiker. En als je bedenkt dat een dual-tuner kaart nog maar zo’n 169 dollar hoeft te kosten, zal een niet-doorsnee gebruiker (denk ik) zelf aan het knutselen slaan.

Het niet ver vooruit kunnen instellen van de opnames is eveneens een nadeel. Ik zou me namelijk kunnen voorstellen dat je je alle afleveringen van een serie wilt opnemen, maar dat je dat nu meteen wilt kunnen instellen.

Voor gebruik in het onderwijs lijkt het me overigens wel een uitkomst al vrees ik dan dat het gebruik van de filmpjes in de les weer niet legaal is.