Tunatic – hoe heet dat liedje ook al weer?

Tunatic is een klein (gratis) tooltje dat je waarschijnlijk nooit zult gebruiken, maar dat ontzettend knap in elkaar zit. Het is namelijk in staat om muziek te herkennen door er naar te luisteren.

Hoe werkt het?
De applicatie is beschikbaar voor zowel Windows als Mac. Na installatie en opstarten heb je een heel klein venster met maar één knop, de zoekknop die het zoeken opstart. Daarvoor moet je met de microfoon van je computer een liedje opnemen. Heb je een laptop, dan gaat dat eenvoudig: gewoon muziek afspelen via de speakers en de ingebouwde microfoon aanzetten.

Tunatic - Klik voor grotere versie

Achtergrondgeluiden zijn daarbij niet zo’n probleem. Het was hier redelijk luidruchtig met een wasmachine en droogtrommel op de achtergrond, maar de ingebouwde filters zijn blijkbaar goed genoeg (mits het geluid hard genoeg staat).

Wat lukte wel?
Ik heb het geprobeerd met online muziek van Radio 8FM (zie hierboven) en daar werkte het probleemloos mee. Ook MP3-tracks die ik lokaal afspeelde via mediaplayer werden, soms na wat langer zoeken, herkend.

Wat lukte niet?
Op de site zelf wordt aangegeven dat uiteraard alleen tracks herkend kunnen worden die bij Tunatic bekend zijn. Ze hebben een tooltje Tunalyzer (alleen voor Apple beschikbaar) waarmee je je eigen tracks kunt laten indexeren zodat die beter herkend kunnen worden.

Klassieke muziek wordt niet herkend en ook met een paar Nederlandstalige tracks die ik probeerde lukte het nog niet. Maar een hit als Schnappi werd weer wél herkend!

Tunatic - Klik voor grotere versie

Helaas niet veel succes op mijn verzameling podsafe tracks, maar wel bijvoorbeeld weer op de SoloRadio-Podcast

tunatic - Klik voor grotere versie

Toepassing
Zoals ik al zei, je zult het tooltje waarschijnlijk niet zo heel vaak gebruiken. Zeker niet als de informatie bijvoorbeeld ook uit de bestandsnaam of een online tracklist te halen is. Ik zie het ook meer als een aanvulling op bestaande players en iets wat daar in opgenomen zou kunnen worden als extra aanvulling op de beschikbare informatie. Of om automatisch playlists te maken voor podcasts, want die zijn in het algemeen niet zo nauwkeurig wat betreft informatie over de gedraaide muziek.

tunatic - Klik voor grotere versie

En dan zou de lijst links die je van Tunatic krijgt als je meer informatie opvraagt ook naar de verschillende podsafe muzieksites kunnen verwijzen!