Strategische ICT Conferentie

Gisteren was ik bij de Hanzehogeschool Groningen om deel te nemen aan een van de sessies die de hogeschool organiseert in het kader van het formuleren van de het informatiebeleid tot 2010.
Mooie stad overigens, jammer dat ik hem alleen in het donker en in de regen gezien heb.
Planning
Na een grote conferentie op 18 oktober organiseren ze een aantal vervolgbijeenkomsten. Ik was uitgenodigd voor die van 20 december waar de gebruikers centraal stonden en die van 22 december waarbij het ging over kennis en onderwijs.
Het lukte me praktisch niet om bij beide te zijn, dus was ik alleen bij die over kennis en onderwijs.

Voorbereiding
Voorafgaande aan de sessie had ik een DVD toegestuurd gekregen met daarop filmpjes, foto’s, samenvattingen en verslagen van de eerste sessie. En dat hielp enorm want ik wist tot voor kort eigenlijk helemaal niet van de Hanzehogeschool en dan is zo’n overzicht natuurlijk wel heel handig.

Aanpak
De sessie werd ook nu weer begeleid door Nicole van der Ouw en Anne Heleen Bijl die ook gisteren weer de “creatief denken” aanpak gebruikten tijdens de sessie.
Die aanpak is gericht op het vooral ook buiten je directe bestaande kaders denken. Leuk, natuurlijk even wennen, maar dat is juist de bedoeling.

Inhoud
De sessie duurde een dagdeel. En dat was eigenlijk wat kort. Niet vanwege mijn reisafstand, maar omdat het nu niet verder kon gaan dan het inventariseren van een heleboel ideeën. Weliswaar al gegroepeerd tot een aantal hoofd-onderwerpen, maar ik kan me voorstellen dat je als deelnemer vanuit de hogeschool zelf een tastbaarder resultaat wilt overhouden aan zo’n voor sommigen derde sessie.

Wel duidelijk is dat de hogeschool zich volgens mij niet zo heel veel zorgen hoeft te maken over haar ICT beleid en infrastructuur. Natuurlijk, er moet nog het nodige gebeuren om de infrastructuur flexibel genoeg te krijgen om alle veranderingen die de komende tien jaar verwacht worden aan te kunnen en natuurlijk zijn er meer wensen dan financieel meteen haalbaar zijn.
Maar wat ook doorschemerde was dat (en waar is dat niet het geval) de scholing van docenten het grote knelpunt gaat worden de komende jaren. Want ook in Groningen kunnen die docenten de ontwikkelingen nauwelijks bijbenen. En waar ik voor de infrastructuur opschreef dat zou moeten gelden “verandering = standaard” is dat voor docenten eigenlijk al jaren het geval. Maar dan op onderwijskundig gebied. En daar hebben ze hun handen meer dan vol aan. Veranderingen op ICT-gebied schieten er dan vaak bij in. Zeker omdat die tot nu toe vaak niet voldoende tot verlichting van de taken van die docenten hebben bijgedragen.
Een andere opmerking over 2015 was “ICT is een non-issue”, ik heb daar alle zes mijn hartjes geplakt waarmee ik kon aangeven dat belangrijk te vinden. Want voor veel docenten levert ICT nog niet echt winst op, maar is het een last.

En dat lijkt me de boodschap voor elke ICT-afdeling waar dan ook: stel je tot doel ICT voor gebruikers een non-issue te maken. Maak het onzichtbaar en maak het daadwerkelijk een hulpmiddel.
Dat is overigens wat anders dan het aantal opties om iets te doen beperken tot één of het dichttimmeren van werkplekken. Het is het er voor zorgen dat wanneer ik als gebruiker iets wil doen, de ICT beschikbaar is om mij optimaal te ondersteunen op de manier die het beste bij mij past, zonder dat ik in de gaten heb wat daar allemaal voor nodig is.

Samenvattend
Ik vond het leuk en interessant om aan de sessie deel te nemen. Ik hoop dat het alsnog lukt om geregeld te krijgen de verschillende video’s en bestanden die op de DVD staan online te krijgen. Ik zou me geen zorgen maken over het nog ontbreken van reacties op het weblog. Dat gaat niet vanzelf, gebruik het nu als medium om dingen aan te bieden dat is ook al de moeite waard.
Een volgende keer zou je de huiswerkopdrachten een plek kunnen geven in het weblog als middel met meer een onderdeel van het proces te maken.
Oh ja, ik heb niet veel foto’s gemaakt, maar die van mij staan hier online.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Henk van der Zijden
Henk van der Zijden
15 jaren geleden

Pierre,
Nogmaals dank voor je deelname en dank voor je positieve woorden.
Ik ben het honderd procent met je eens dat de uitdaging voor ICT-ers is om ICT docenten te laten helpen bij hun werk: de begeleiding van studenten bij het verwerven van de door hen gewenste kennis en vaardigheden.
ICT moet meer een lust worden ipv een last.
Ik denk dat er dan nog wel heel veel moet gebeuren aan de kant van software-ontwikkeling. Een mooie taakstlling voor onze lector Multidisciplinaire informatica Hans Appel.

groeten,