Help I created a monster!

Twee op zich losstaande berichten gisteren die beiden onder bovenstaande titel te vatten zijn:

“Sony BMG announced that they will be temporarily suspending the production of CDs containing the First4InternetXCP content protection. Why you may ask? Well they tried to stop the hax0rs of the world from stealing music, so the hax0rs used Sony’s technology to exploit a Trojan virus. Touché Sony!”

(bron)

en:

“[Amazon], the online retailer of books and just about everything else was awarded three new patents, covering its purchase circles, search and consumer reviews.”

(bron)


Het eerste bericht gaat over de extra software die Sony verbergt op je computer op het moment dat je een van hun kopieerbeveiligde CD’s daar afspeelt. Dit zijn zogeheten ‘rootkit’ CD’s (zie ook deze FAQ). De technologie die Sony gebruikt om het aantal kopieën dat je van een CD maakt te beperken zat heel goed verstopt. En die techniek van verstoppen wordt nu door hackers gebruikt om hun bestaande virussen en trojan horses zo aan te passen dat die ook nagenoeg onzichtbaar wordt.
Sony heeft inmiddels de productie van CD’s met de betreffende beveiliging tijdelijk stopgezet en heeft de fabrikanten van virusscanners de benodigde informatie gegeven om hun virusscanners de aangepaste virussen en trojan horses te kunnen laten detecteren.

Dit heet jezelf in de voet schieten en blijkbaar blijft de muziekindustrie dat nog wel even doen en kiezen ze nog steeds de weg van het bouwen van steeds grotere kanonnen om op hun klanten te schieten. Terwijl ook nu weer blijkt dat zich dat tegen de gebruiker ervan (in dit geval Sony) zal keren. Probeer de schade van dit incident maar eens in geld uit te drukken.

Nog zo’n voorbeeld van koekje van eigen deeg is ongetwijfeld Amazon. Vandaag bleek het (weer) een drietal stompzinnige patenten verkregen te hebben. (zie ook dit bericht)
Niet alleen moeten andere partijen die zich met online verkopen bezig houden zich nu ernstig zorgen gaan maken over de hoeveelheid geld die het hen gaat kosten om bijvoorbeeld kopers een reactie te laten geven op producten die ze in de online shop gekocht hebben, het is een wapenwedloop die alleen maar verliezers kent. Want ook Amazon wordt aangeklaagd door partijen die weer patenten hebben op zaken die door de online boekhandel zelf gebruikt worden. Zoals Cendant Publishing dat blijkaar een patent heeft op het gebruik van de koopgeschiedenis van een klant om aan de hand daarvan suggesties te doen voor vervolgaankopen.

Mijn dringend verzoek: Stop deze vicieuze cirkel nu voordat het écht helemaal uit de hand loopt!