wiki in het Hoger Onderwijs – doctoraalstudie Jeroen Jansen

Scriptie Jeroen Jansen - Klik voor grotere versie

Jeroen Jansen is vorige week afgestudeerd aan de Universiteit Tilburg. Onderwerp van zijn doctoraalstudie is: wiki in het Hoger Onderwijs – Een onderzoek naar wiki ter facilitering van CSCL. En het document staat als PDF online!
Het is een omvangrijk en interessant document. Overigens valt de omvang eigenlijk wel weer mee, want de helft van de 111 pagina’s zijn literatuurverwijzingen en bijlagen. Ik ken overigens nog wel een paar HBO-docenten die het met die verhouding helemaal niet eens zouden zijn. Het onderzoek was een combinatie van literatuurstudie en een case-study waarbij een wiki ingezet werd ten behoeve van de cursus Telematica van de Universiteit.
En dat toont ook meteen het voordeel aan van het inzetten van afstudeerders voor dit soort zaken. Als je al een docent zo ver krijgt een wiki in te zetten in het onderwijs, dan krijg je hem/haar waarschijnlijk niet ook nog zo ver dat:
1) er vooraf gestructureerd nagedacht wordt over de wijze van inzetten,
2) er tijdens het inzetten gemeten wordt hoe het gebruik wordt,
3) er achteraf conclusies geformuleerd worden naar aanleiding van het gebruik.

En dat kun je een afstudeerder wél vragen. Het is dus goed dat dit soort afstudeeronderzoeken plaats vinden.
Ik wil me dan ook (blijven) inzetten om waar mogelijk dat ook bij Fontys te realiseren. Dat is niet gemakkelijk omdat ik zelf geen docent ben en we als afdeling in principe alleen afstudeerder ondersteunen die bij een van de instituten van Fontys afstudeert. Dat betekent dus wat extra regelwerk en nee, we hebben niet zo opdrachten op de plank liggen.

Maar ben je van plan om vanaf januari 2006 te gaan afstuderen op het gebruik van wiki’s of weblogs of andere soorten social software in het onderwijs en heb je interesse om dat bij Fontys te doen, stuur me dan gerust een mail. Dan heb je in ieder geval al een ingang en iemand die je voorstel voor het uitvoeren van een opdracht intern onder de aandacht kan brengen etc.
Ben je werkzaam bij een van de Fontys-instituten en zou je wel zo’n afstudeerder in huis willen hebben? Laat het me dan zeker ook weten!
En om me dan maar helemaal problemen op de hals te halen: werk je voor een andere HBO of Universiteit en zou je wel een afstudeerder op dit gebied in huis willen hebben? Stuur dan ook maar een mail.

Als ik daadwerkelijk reacties binnen krijg bedenk ik wel een mechanisme om e.e.a. aan elkaar te knopen. Al is het maar een semi-publieke pagina op de wiki of zo, dat zien we dan wel weer.

Even terug komend op de scriptie van Jeroen. Enige kritiekpunt dat ik toch nog even kwijt wil is dat ik absoluut geen bal begrijp van de grafieken in hoofdstuk 4. Leuke kleurtjes, maar ik snap ze niet. Die uitleg hou ik dus nog tegoed. ;-)

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Pierre
16 jaren geleden

Jeroen stuurde me via de mail de volgende aanvullende uitleg:
"De grafieken waarna je verwijst zijn boxplots en relatieve frequentie-diagrammen. Beide soorten grafieken geven weer hoe studenten hebben gereageerd op de verschillende stellingen van de enquete gedurende de vier rondes. De grafieken brengen de ontwikkeling en spreiding in beeld van het studentperspectief (met op de verticale assen een ‘Likert’ schaal, en op de horizontale as de ronde). De URL van de software waarmee deze grafieken zijn gegenereerd (een plugin voor Excel) staat vermeld als voetnoot in de scriptie bij de grafieken, in de bijlage. In de helpfile van deze software vind je aanvullende informatie over hoe de boxplots en frequentiediagrammen worden gegenereerd en wat de grafieken betekenen."

Ik had die URL naar de " SSC-Stat add-in for Excel" inderdaad niet gezien,

Poldi
Poldi
16 jaren geleden

Hallo Pierre,
Ik zie dat je very wiki-minded bent.
Ken je Daisy al?

Open source en very cool.

http://cocoondev.org/daisy/index.html

Groeten,

Poldi