IMS CP 1.2 wordt IEEE standaard

“During working sessions at alt-i-lab 2005 in Sheffield, UK, representatives of the ADL Co-Lab in Alexandria, Virginia; the Learning Technology Standards Committee of the IEEE, and the IMS Global Learning Consortium outlined the collaborative approach the three organizations will follow to update the IMS Content Packaging specification. The updated specification will be accredited as an IEEE standard and the profile of the Content Packaging specification included as a key component of SCORM 2004, which will be revised to comply with the resulting standard.”

(bron)

Zo’n anderhalf jaar geleden was er sprake van dat de RDCEO-specificatie van IMS een IEEE standaard zou worden. Toen vroeg ik me af waarom de IMS Contentpackaging-specificatie daar niet eerder voor in aanmerking kwam. Nu, terwijl overigens nog hard gewerkt wordt aan het bijwerken van de specificatie naar een versie 1.2, is het dan toch zo ver. De medewerking van ADL, de mensen achter SCORM is hierbij natuurlijk wel zo handig, want ze zijn de bekendste gebruiker van de specificatie.
De specificatie is steeds meer aan het verworden tot een generiek ‘verpakkingsformaat’ niet alleen voor ‘gewoon’ onderwijsmateriaal in de vorm van HTML-pagina’s en afbeeldingen, maar ook voor bijvoorbeeld toetsmaterialen (binnen de IMS QTI-specificatie), het didactisch ontwerp van een cursus (binnen de IMS Learning Design-specificatie) en portfolio’s (binnen de IMS ePortfolio-specificatie).

Net als bij de Learning Object Metadata-standaard is het dan belangrijk om die afspraken te bevriezen in een standaard waarvan ook leveranciers weten dat die de komende tijd ‘vast’ staat.