feb 232005
 

Via WebDrain kwam ik bij deze site van de Hogeschool INHOLLAND. Arnoud vraagt zich af of je dit nou wel weblogs kunt noemen. Volgens de Wikipedia-definitie waarschijnlijk wel. Daar is kunnen reageren geen harde eis, ook het aanbieden van een RSS-feed of trackback-mogelijkheden is in die ruime definitie niet noodzakelijk. Zelf de ‘webredactie’ zou je daar nog binnen kunnen laten vallen.
Maar ja, veel belangrijker dan de vraag of ze dat naamkaartje ‘weblog’ wel mogen gebruiken is wat INHOLLAND op deze manier zegt over zichzelf: “we willen hip lijken en met hippe dingen meedoen, maar dan zonder de risico’s of vervelende zaken die je met bijvoorbeeld reacties en discussies kunt krijgen. En bezoekers moeten natuurlijk wél naar de website komen, dus zo’n RSS-dinges doen we mooi niet. En tja, die studenten zomaar laten schrijven, is ook wel riskant, kunnen we daar niet beter wat toezicht op houden?”. Oei. Dat was dus wat mij betreft een eenmalig bezoek.

Bloglines demos met Captivate

 Gepubliceerd door om 23:02  Internet
feb 232005
 

De demos over het gebruik van Bloglines staan nu ook op de weblog van het Platform Onderwijs en ICT:
* Aanmelden bij Bloglines (03:25)
* Handmatig toevoegen van een RSS-feed (02:06)
* Automatisch toevoegen van een RSS-feed (01:53)
* Verwijderen van een RSS-feed (00:52)
* Installeren van de notifier (01:49)
* Exporteren van een OPML-feed (00:51)
* Importeren van een OPML-feed (01:40)

Ik heb nog wat problemen met de hoeveelheid ruis bij het opnemen van de audio en behalve dat het veel werk blijft, is het niet altijd gemakkelijk om een beetje fatsoenlijk ritme te krijgen in de demo.
De SWF-bestanden zijn ongeveer tussen de 1 en 7,5 MB groot en de demo’s duren (zoals je erachter ziet staan) tussen de 50 seconden en ruim 3 minuten.

Werkmail in privétijd

 Gepubliceerd door om 22:20  Persoonlijk
feb 232005
 
“Meer dan eenderde van de Nederlandse werknemers vindt dat mailen en internetten voor privédoeleinden in de tijd van de baas moet kunnen.”

(bron)

Hmm, eens denken hoeveel werk gerelateerde mailtjes heb ik vanavond nog even weggewerkt met Barcelona – Chelsea op de achtergrond?

Captivate automatisch opnemen

 Gepubliceerd door om 21:44  Tools
feb 232005
 
“Een interessante (en waardevolle) optie is dat bij het opnemen automatisch de naam van de menuoptie of datgene wat geselecteerd moet worden in een tekstbox wordt opgenomen. Dit hoef je dus niet apart te doen!
Bovendien kun je vooraf een keuze maken voor een ‘demonstratie’ (leun achterover en kijk toe) of een ‘simulatie’ (do it yourself)versie. Je kunt daarbij wel diverse talen kiezen, maar helaas nog geen Nederlands.”

(bron)

Omdat de functie niet in het Nederlands beschikbaar was heeft het even geduurd voordat ik er mee ging testen. Maar geloof maar dat ik hem vaker ga gebruiken. Want het scheelt een stuk in het opnemen van filmpjes. Maar alleen bruikbaar als de teksten in het Nederlands beschikbaar zijn. En dat kan nu! Lees verder….

Macromedia Captivate aangeschaft

 Gepubliceerd door om 21:27  Tools
feb 232005
 
“Dear P J B Gorissen,
We are pleased to inform you that your proof of academic identification has been accepted. Your order has been processed.”

De demonstraties met Articulate Presenter (zie hier en hier) waren overtuigend genoeg om ook Macromedia Captivate aan te mogen schaffen om (in tegenstelling tot met Wink) ook demonstraties mét geluid te kunnen maken. Bij het bestellen van Captivate bleek dat er nog wat verborgen kosten boven op de 159 euro komen die op de website staan. Omdat ik de CDROM + handleiding erbij besteld heb kwam het totaalbedrag inclusief btw op 212,59 euro. Nog steeds bijna de helft van de normale prijs, dus heb ik ook maar de moeite genomen om de benodigde papieren op te sturen (fax) die bewijs genoeg waren van het feit dat ik in aanmerking kwam voor de educatieve korting. Een Engelstalige brief op Fontys-papier met de handtekening van mijn baas was voldoende en 24 uur later kwam het mailtje binnen met de download-instructies en de licentiecode. De rest (CD en handleiding) komen via de post.
Overigens: de 30-dagen trial versie is echt ‘fully functional’ dus zelfs zonder watermerk in de output.

Presentatie over weblogs

 Gepubliceerd door om 21:16  Onderwijs
feb 232005
 

Vanochtend heb ik samen met Gerard Bierens een presentatie gehouden voor het Platform Onderwijs en ICT van Fontys. Het platform bestaat uit Fontys-medewerkers die op de een of andere manier met Onderwijs en ICT te maken hebben. Tijdens de bijeenkomsten komen bijvoorbeeld projectvoorstellen voor de verschillende teders aan bod, of de voortgang van projecten op dit gebied. Het platform is sinds een tijdje aan het testen met een groepsweblog en onlangs is besloten dat er inderdaad mee gestart wordt.

Tijdens onze (heel korte) presentatie liet Gerard (met behulp van wink) zien hoe de voor- en achterkant van de groepsweblog functioneert en ik heb heel in het kort laten zien hoe je een RSS-feed aan Bloglines toevoegd en de notifier installeert.
Geen PowerPoint-presentaties deze keer, maar de demo’s die ik naar aanleiding hiervan gemaakt heb staan online. Gemaakt met Macromedia Captivate, dus inclusief audio.
Gerard, aangezien jij (en Sybilla) het meeste werk in het groepsweblog gestoken hebben, laat ik het bekend maken van de URL even aan jou/jullie over.
Update: Zie dit bericht van Gerard. Dan kan ik nu dus ook wel naar het groepsweblog linken.
Update: De demo’s staan online.