Digitale Didactiek, vaardigheden, weblogs, ELO’s en Wiki’s

Ik moest even al mijn informatieverzamelingsvaardigheden aanspreken om de verschillende discussies die tussen Rino op (BlackboardBlog) en Sybilla (op Inter-net-viewer) in verband en op een rijtje te krijgen. Dan blijken drie RSS-feeds (en drie weblogs) en een discussie van twee (+ twee) personen verdeeld over vier berichten en een aantal commentaren opeens moeilijk te volgen.
Sybilla heeft het o.a. over de tekortkomingen van ELO’s en daar wordt door Rino zowel in de opmerkingen bij het bericht als op BlackboardBlog op gereageerd (Waar verdragen digitaal en didactiek elkaar niet ?). Ik ben het met Maarten (die weer op de post van Rino reageert) eens dat het voorbeeld van een talenlab dat moeilijk te combineren is met een ELO, een verassende is. Al weet ik zelf (heb ook een selectieprocedure voor een talenlab mogen uitvoeren als project) dat talenlabs op basis van PC’s nog erg hun beperkingen hebben en van integratie met een ELO nog helemaal geen sprake is. Maar dat is wat anders dan dat het niet zou kunnen. Juist bij talenpractica komt veel zelfstudie voor bijvoorbeeld, en thuis met een ADSL of Kabel verbinding talen kunnen oefenen in plaats van op het talencentrum is natuurlijk veel prettiger. Alleen dan moet je natuurlijk niet de opgenomen spraak als enorme WAV bestanden gaan opslaan zoals nu nog vaak het geval is.
Tweede lijn
Een tweede discussie betreft de post van Sybilla over de ‘Information Snowflake‘ die op Rino’s blog wordt voortgezet.
Mooi
Het mooiste vind ik in die laatste discussie de reactie waar Rino aangeeft in de volgende versie van zijn college iets nieuws te gaan proberen (op basis van een weblog, maar dat doet er eigenlijk niet eens toe) en Sybilla aangeeft dat graag te horen/lezen. Zou toch ontzettend mooi zijn als de resultaten (en evaluatie) van dat experiment straks via Rino’s weblog beschikbaar komen. Hoeveel vurige pleidooien over de meerwaarde van weblogs voor professionals in het onderwijs heb je dan nog nodig?

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Sybilla
17 jaren geleden

Ik geloof best dat een geintegreerd talenlab in een ELO zou KUNNEN; de kwestie was voor welke dingen de talendocenten huiverig waren en het (al dan niet geforceerd) integreren van dit soort zaken in [email protected] is er een van. Een van mijn kernpunten was dan ook dat een aantal digitale middelen en niet-digitale (conventionele) middelen naast elkaar gebruikt moeten kunnen worden zonder dat alles geintegreerd is.

Leuk dat je de discussie volgt! Wat me erg boeit is dat de commentaren ondertussen langer zijn dan de posts zelf. Persoonlijk denk ik inderdaad dat dit soort ‘informele’ contacten waardevollere zaken kunnen opleveren dan officiele contacten, zeker tussen HBO en WO.

Rino
Rino
17 jaren geleden

: het zou inderdaad mooi zijn als via pings en trackbacks een soort "time-trace", een spoor door de tijd [lineair of in boomvorm], van alle stukjes discussie kon worden gemaakt, zodat je op een webstek of weblog een ‘kompleet plaatje’ van het verloop [discussie-evolutie] te zien kunt krijgen.

Pierre
17 jaren geleden

Helaas ligt de topicexchange website eruit, anders had ik kunnen zeggen "dat kan". Als hij morgen of zo weer live is, kijk dan maar een hier: http://topicexchange.com/t/nl_edublog

Als je daar een trackback-ping naar toe stuurt, verschijnen de berichten daar. Met de RSS-feed kun je het dan weer in een RSS reader bijhouden. Overigens werkt dat natuurlijk maar ten dele, omdat voor reacties (op dit moment) geen individuele trackbackping mogelijk is, maar dat is natuurlijk wel te regelen.

Pierre
17 jaren geleden

Ik kwam vandaag deze post tegen van Lilia over een Weblog conversation tracking tool. Klinkt ongeveer als wat ik zocht.