WikkaWiki

Waarschijnlijk zie je het verschil (nog) niet bij de ICT in het Onderwijs Wiki, maar gisteren is daar de overstap gemaakt van WakkaWiki naar WikkaWiki. Hoewel ik eerst van plan was naar WackoWiki over te stappen heb ik dat niet gedaan omdat ik de broncode ervan niet prettig vond. En omdat ik toch al gemerkt heb dat ik zelf zo af en toe ermee moet sleutelen (omdat dingen anders niet werken), vond ik dat wel belangrijk.
Extra’s
WikkaWiki heeft een paar leuke extra’s ten opzichte van WakkaWiki (en wordt wél nog actief verderontwikkeld). Zo kun je nu afbeeldingen toevoegen (zie bijvoorbeeld de pagina over RELOAD) en heeft het ook een uitgebreidere zoekmogelijkheid die aangeboden wordt als gewone zoeken mogelijk niet genoeg oplevert.
Heel grappig is dat het ook RSS-feeds kan toevoegen aan een pagina, al moet ik toegeven dat ik nog niet écht een zinvolle toepassing kan verzinnen hiervoor. Ik heb nu bij de pagina over mezelf een overzicht van de laatste berichten van hier toegevoegd, maar wie dat daar zou willen weten?
Wél heel zinvol, maar nog even wennen is het extra veldje onder aan het scherm als je een pagina aan het wijzigen bent. Daar kun je een korte beschrijving van de soort wijziging toevoegen (b.v. “eerste versie” of “typo aangepast” of “informatie over X toegevoegd”). Die wijziging is dan zichtbaar op de RecentChanges pagina én in de RSS-feed met het overzicht van wijzigingen.
Cookies
Overigens houdt de Wiki (al heb ik daar nog wat code voor moeten aanpassen) als het goed is nu wél de informatie over je account vast. Hoef je dus niet elke keer opnieuw in te loggen.
WikiPing
Een andere nieuwe toepassing, waar ik nog niet helemaal van weet wat ik er van moet vinden is WikiPing. Daarover in een volgende post meer.
Integratie
De integratie-plugin werkt overigens zonder problemen met WikkaWiki, dus daar is niets stuk gegaan.

0 0 stemmen
Bericht waardering
7 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Sybilla
17 jaren geleden

Pierre, wat een zegen dat jij nog vakantie hebt… als ik de recent changes in Bloglines zie langskomen ben je echt bergen werk aan het verzetten. Wel werk met veel voldoening neem ik aan want er gaat er allemaal hartstikke mooi uitzien. :)
Ik ben vandaag weer begonnen met werken en ga er met frisse moed tegenaan.

Pierre
17 jaren geleden

:) ik werk tegen een deadline aan…vanaf vrijdag ben ik 2 weken offline. Maar voorlopig kan ik me effe helemaal uitleven, dit is 100% ontspanning en dit samen met die twee weken op een camping (zonder laptop en internet) zorgen er voor dat ik in september weer helemaal uitgerust ben.

Sybilla
17 jaren geleden

Dat ben ik dus niet echt. Ik heb de vakantie grotendeels besteed aan het uit-huis-gaan van mijn oudste (studeren in Leiden; op verzoek van Rino probeer ik hem te pushen om studentblogger te worden (de eerste?) en ben daar nu nog moe van… Maar… het was wel de moeite waard en zijn studentenkamers (1 kleintje en 1 iets grotere) zijn echt mooi geworden.

Pierre
17 jaren geleden

Tja, nou begrijp ik dat het voor ouders sowieso wel heel zwaar is als de eerste (het was toch de eerste?) op kamers gaat. ;)

Ton Zijlstra
17 jaren geleden

Hoi Pierre,
heb net Wikka Wiki gedownload als mogelijke vervanger voor Wakka, nu de ontwikkeling daarvan is gestopt. Nog belangrijke caveats, behalve back-uppen?

Pierre
17 jaren geleden

Hoi Ton,

Upgraden ging redelijk probleemloos, maar:
Het update-script werkt niet helemaal probleemloos, er blijkt een veld "note" te ontbreken in de pages tabel (varchar(100)). Het is dus verstandig om die even toe te voegen. Ook niet zo verstandig was dat ze bij ‘ernstige’ fouten het upgrade-script niet verder laten gaan. Als de upgrade dus niet in één goed gaat, In header.php vind je de gebruikte test() functie. Als je daar het exit statement weghaalt, dan loopt hij netjes door, ook bij fouten.
Ik had bij WakkaWiki problemen met het laten onthouden van cookies (zou kunnen zijn omdat ik op Windows draai), dat probleem had ik bij WikkaWiki (uiteraard) eerst ook.
Daarnaast vond ik het icoontje achter een ‘externe’ link niet mooi, dus die functie heb ik aangepast.
Idem voor de opmaak van links naar nog niet bestaande pagina’s. Ik vond het vraagteken erachter wel leuk en heb nu maar gewoon een combinatie gemaakt van de Wikka-weergave en die van Wakka.
Ook de functie voor de afbeeldingen is niet meer zoals hij was, want als je een afbeelding liet linken naar een externe link, werd ook daar dat icoontje naast gezet, en dat was natuurlijk niet de bedoeling.
Je moet een paar pagina’s handmatig maken, bijvoorbeeld die voor het uitgebreide zoeken, maar dat is gewoon een kwestie van de juist handler op de pagina zetten. Die kun je vinden/bekijken op de ICT in het Onderwijs wiki.
De full-text zoekfunctie werkte bij mij niet, in de code daarvoor stond de ‘oude’ zoekfunctie nog (maar dan inactief). Ik ben daarna terug gegaan.
Tot slot is de opmaak van nieuwe pagina’s zoals je bij de ICT in het Onderwijs wiki kunt zien niet standaard. Bij de ICT in het Onderwijs wiki wordt daar automatisch al wat ingevuld, dat vergt wat extra code en is geen feature van Wikka.

Als je WikiPing wilt uitproberen, kun je deze url invullen: http://www.gosoftonline.com/wakkawiki
Elke wijziging van een pagina wordt dan automatisch hier zichtbaar.

…Als ik voor vrijdag nog tijd en zin heb zal ik het wat uitgebreider documenteren…ik hoop dat je er nu mee vooruit kunt…

bvo
bvo
17 jaren geleden

Niet helemaal on topic, maar misschien toch uw interesse waard. De Vlaamse krant De standaard brengt vandaag een artikel over Wiki http://www.standaard.be/Thema/Multime… ). Een fragment: <i>[…] Het sterke punt van een wiki is dat het een vorm van communicatie is op basis van documenten, niet van boodschappen. Daardoor is het veel makkelijker om in een groep van mensen een discussie aan de gang te houden en een pagina steeds opnieuw aan te passen tot ze samenhangend is en iedereen er wat aan heeft. Sommige leden van de grotere wiki-gemeenschap zijn er […] van overtuigd dat een breder gebruik van wiki’s aanbevolen moet worden, zodat ze net zo algemeen verspreid worden als e-mail. Cunningham […]: ,,Ik denk dat wiki een verkleinde versie van de wetenschap is. De wetenschap is een proces om de natuur te structureren en te verklaren. Wiki is een proces om ervaringen te structureren en verklaren. […]</i>

Het volledige artikel steekt achter een betaalslot. De intro is wel gratis inkijkbaar.