Mooi: eerste meetresultaten Sonoff Pow – wasmachine en droger

Ik heb vandaag de Sonoff Pow voor het eerst echt getest. En de resultaten zijn heel interessant wat mij betreft. Onze wasmachine draait heel wat was per week en het blijken dan ook ideale momenten om de vermogensmeter uit te proberen. Hierboven zie je de resultaten van vandaag (tot nu toe). De grafiek komt uit Grafana, die de data ophaalt uit InfluxDB waar de data terecht komt via OpenHab en MQTT. De gele lijnen heb ik later toegevoegd.

Van links naar rechts zie je achtereenvolgens een bonte was programma op 30 graden, gekenmerkt door een snelle stijging van het gebruikte vermogen naar zo’n 2kW en daarna geleidelijke daling met 3 kleine verhogingen bij het centrifugeren.
De tweede trommel was beddengoed op 60 graden. Daar zie je dat het vermogen veel langer op die 2kW blijft en ook hier kleine verhogingen voor het centrifugeren.
Het beddengoed ging de droger in, het verbruik daarvan kent niet zo’n grote piek (zie blokje 3) maar blijft heel lang op zo’n 400W.
Het vierde blok moet je nu al kunnen herkennen: een tweede trommel op 60 graden (beddengoed van de kinderen), daarna heb ik de droger weer van de meter afgehaald en de T-shirts van het hockeyteam van de jongste gewassen. Een kort programma (30 minuten) op 40 graden, te zien in het vijfde blokje.
En op het moment loopt een laatste bonte was voor vandaag bijna ten einde.

Inmiddels heb ik tellers toegevoegd die respectievelijk de gebruikte energie tijdens een geselecteerde tijdsduur, daarvan afgeleid het aantal kWh (delen door 36.000) en de kosten (vermenigvuldigen met 18 eurocent per kWh) laat zien. Daaraan kan ik zien dat een trommel witte was met 18 eurocent zo’n 2,5x zo duur is als een trommel bonte was (7 eurocent) en de T-shirts van het hockeyteam verbruiken, ondanks het kortere programma, door de hogere temperatuur bijna net zoveel stroom als een gewoon bonte was programma. Geen manier om geld te besparen dus. Ook de droger is niet heel goedkoop in gebruik, net zo duur als een trommel witte was. De waslijn waar het kan blijft dus het devies.

p.s. ik vind zulke metingen, de data, de info die het oplevert super interessant. Betekent niet dat ik voortaan geen apparaat meer aan durf te zetten uit angst voor het bijbehorend verbruik. Verspilling tegen gaan is prima, maar het moet wel leefbaar blijven.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Mooi: eerste meetresultaten Sonoff Pow – wasmachine en droger https://t.co/Uds1tcbuTd