MOOC Tip: Experimentation for Improvement

experimentation_for_improvementVorige week kwam ik, eigenlijk bij toeval, de MOOC “Experimentation for Improvement” tegen, verzorgd door Kevin Dunn. De MOOC start op 24 oktober a.s. dus je kunt je nog inschrijven.

De video’s van de MOOC en de handleiding (eigenlijk meer een gratis digitaal boekwerk) zijn al online beschikbaar via YouTube en deze pagina. Ik heb de MOOC (nog) niet gevolgd en ook nog niet alle video’s bekeken. Het lijkt er op alsof de MOOC een deel is van de materialen die Kevin Dunn maakt voor het omvangrijkere boek “Process Improvement Using Data“.

Ik zet de MOOC hier al even neer als tip, ondanks dat ik hem zelf nog niet gevolgd heb omdat hij in de eerste video’s helemaal bij nul start. Hij legt uit waarom je experimenten zou willen doen, hoe je handmatig (met pen en papier) voorspellende modellen ontwikkeld (inclusief interactie-effect tussen factoren) en gaat daarna pas door naar de vraag “en hoe doe je dat nu sneller met een computer”.  Hij gaat dus uit van geen voorkennis, maar gaat zo te zien r-fiddletoch wel tamelijk diep in de uitleg. Het zal niet verbazen dat “met een computer” met behulp van R project / R Studio gebeurt.

p.s. Een van de dingen die ik nog niet kende is R-Fiddle, een mogelijkheid om R in je browser uit te voeren zonder dat je ook maar iets hoeft te installeren. Cool!