ASUS’ Zenbo: de eerste betaalbare huisrobot?

Uitdaging: kijk eerst even naar de ruim 11 minuten durende “reclame” voor de ASUS’ Zenbo. Als je niet verder komt dan de eerste minuut of zo, dan ben je waarschijnlijk hoe dan ook niet de doelgroep voor deze robot. Denk je na het zien van de video “die moet ik hebben!” dan moet je helaas nog even wachten, want het is nog niet bekend wanneer hij precies beschikbaar komt. Hij wordt wel relatief betaalbaar. Hij gaat 599 dollar kosten, met btw erbij wordt dat in Nederland waarschijnlijk iets in de buurt van de 650 euro.

Natuurlijk zijn er heel wat beperkingen te verwachten. De Zenbo spreekt / verstaat waarschijnlijk alleen maar Engels bij de start. Ik neem aan dat hij niet heel erg van drempels houdt en ook deze robot heeft geen armen en handen, dus een deur open doen of de lift nemen naar een andere verdieping gaat niet lukken.

Waar ik zelf nieuwsgierig naar ben is het Zenbo Developer programma. Het aanmelden ervoor is me nog niet helemaal gelukt, bij de laatste stap blijft de pagina hangen. Het doet echter vermoeden dat het maken van specifieke toepassingen ook voor anderen open gesteld wordt. Dan is de vraag natuurlijk meteen ook: gaan we hem straks terug zien in het onderwijs? Hij (zij?) kost een stuk minder dan een NAO en als sociale robot zou hij wellicht geschikt kunnen zijn.

Nou is zo’n filmpje heel leuk, maar hoe “echt” is dat allemaal. De demo hieronder laat dat een stuk beter zien:

Hmmm, nog niet helemaal overtuigend….