Waarom al mijn alarmbellen af gaan bij de Czur boekscanner

czurtekVooraf: dit is een opinie-post. Ik heb geen enkele inside-informatie over het product én ik heb het product niet zelf kunnen testen (net als al die anderen niet die er wél positief over schrijven!!)

Soms kom ik iets tegen waarvan ik eerst denk “Wauw!” en “Wil ik ook!” en waarbij ik eigenlijk al meteen mijn geld wil toezeggen. Maar dan na een paar minuten begint er dan wat te knagen. En dat knagen verandert dan in een aantal enorme alarmbellen. Is dit een te goed om waar te zijn aanbod?

De Czurtek / Czur boekscanner had precies dát effect.

Ik las er voor het eerst over op Teleread, een paar dagen geleden: een betaalbare scanner die nu via Indigogo maar $199,- hoeft te kosten. Dat is de helft van wat hij ná die actie gaat kosten. Als je de filmpjes mag geloven zorgt de scanner er voor dat je razendsnel je boeken, tijdschriften, folders, zelfs 3D-objecten naar elektronisch formaat kunt scannen.

De filmpjes die op de Indigogo website staan hebben iets aandoenlijks. Enerzijds lijken ze heel professioneel, anderzijds is het Engels van de makers dusdanig slecht dat ze ondertiteld worden. Geeft je toch echt het idee van super slimme Chinese ontwerpers die nu de internationale markt op willen.
En het zijn nog sympathieke ontwerpers ook. Want naar aanleiding van een vraag van een geïnteresseerde blogger hebben ze een belofte gedaan: als ze het doel van 1,5 miljoen dollar halen (eerst hadden ze maar 20 duizend dollar nodig!) dan versturen ze gratis 50 scanners naar scholen in de VS en China.

Het aantal sites en belangrijke personen dat er iets positiefs over te melden heeft is ook geruststellend: Brewster Khale van The Internet Archive en Techcrunch zijn niet de minsten. Maar…niemand doet dat tot nu toe op basis van een daadwerkelijke test van het apparaat en de bijbehorende software..
Bij de post op Teleread worden meerdere kritische kanttekeningen geplaatst over de onduidelijkheden voor wat betreft de technische specificaties van hardware en software. Natuurlijk, dat weet je bij Apple ook nooit, als het product als geheel maar goed is, maar dit is geen Apple.

Een paar jaar geleden was er de Ion Booksaver. Ook dat was een revolutionair apparaat, zelfs op CES te zien. En uiteindelijk nooit in staat om te leveren wat er beloofd was. Ik vrees dat dit vergelijkbaar gaat worden.

Ik sluit af met waar ik mee gestart ben: het is een mening. Eentje waarvan ik van harte hoop dat die onjuist gaat blijken te zijn. Ik zal de ontwikkelingen monitoren en ik hoop heel erg dat zo ergens in januari 2016 ik moet schrijven “ik had ongelijk, de apparaten zijn uitgeleverd, de kopers zijn enthousiast over de kwaliteit van de hardware/software/scans”.