Menu
Categorieën
Pecha Kucha: Do You Count What Counts?
30 januari 2012 Presentatie


Tijdens de eerste MUG Europe Forum 2012 vandaag heb ik een presentatie verzorgd in Pecha Kucha stijl. Dat betekent: 20 dia’s die elk automatisch 20 seconden getoond worden (en waarna dus dan ook automatisch de volgende dia verschijnt).

Het was voor mij voor het eerst dat ik zo’n presentatie verzorgde, dus ik vond het vooraf best wel spannend. Het vergt een andere manier van dia’s maken (20 dia’s is best veel, maar je kunt per dia niet veel toelichten dus het moet vooral ook visueel snel zichtbaar zijn waar het over gaat) en je hebt geen tijd om ter plekke te bedenken wat je wilt zeggen. Dus waar ik normaal gesproken de grote lijnen van de presentatie en mijn verhaal helder heb, had ik nu toch wat meer voorbereid wat ik persé per dia wilde overbrengen. Dat maakte het ook wat gemakkelijker om dat dan in het Engels te doen.

Achteraf kan ik alleen maar zeggen dat het heel erg mee viel. Het is een van die dingen die je gewoon een keer moet doen. Het is een presentatievorm met voordelen en nadelen. Voordeel is dat het lekker kort is, dat zorgt er voor dat je to the point moet zijn, alleen de belangrijke zaken vertelt. Maar het zijn ook 6 minuten en 40 seconden waarin geen enkele vorm van interactie mogelijk is. Aanwezigen kunnen je dus niet onderbreken en een vraag stellen of een discussie aanzwengelen. En dat is toch ook wel weer jammer.

Deel dit bericht:
"8" Comments
  1. Pingback: (@ictoblog) (@ictoblog)

  2. had (…) voorbereidt?? had je het ook gedaant? zo verschrikkelijk moeilijk is het toch niet .., streepje door die t dan maar?

  3. Pingback: Kristin Zurovitch (@kzuro)

  4. Pingback: Marij Veugelers (@marijveugelers)

  5. Hoi Pierre.
    Ik heb in het najaar 2011 in het kader van mijn ‘prive project’ (zie URL) en de lancering van een nieuw architectenbureau zo’n presentatie gedaan. Beviel me heel goed. Dwingt je zeer to the point te zijn. Nog leuker is dat een optelsom van dit soort presentaties niet leidt tot verveling maar tot nieuwsgierigheid naar wat de volgende presentatie inhoudt.

  6. Ik heb inmiddels toegezegd dat ik binnenkort nogmaals van dit format gebruik maak. Dan in het Nederlands en omdat ik 10 minuten had (zou mogen gebruiken) zelfs nog wat ruimte voor vragen erachter. Kan er toch nog wat meer interactie zijn. 🙂

  7. Pingback: Pecha Kucha ‘Digitale leermiddelen in 2020′ (#yam #hanicto #HanWvT) « Apps in het Onderwijs

  8. Pingback: Pecha Kucha ‘Digitale leermiddelen in 2020′ (#yam #hanicto #HanWvT) | Apps in het Onderwijs

Reacties zijn niet toegestaan
*