Het is wellicht niet zo verstandig om twee dagen achter elkaar aandacht te besteden aan hetzelfde onderwerp, maar ik kreeg vanavond een mailtje waardoor ik eigenlijk gewoon niet anders kon. Debbie, een van de cursisten van gisteren had toen we het gebruik van QR-codes lieten zien (zie ook dit bericht), toen al gezegd dat volgens haar een voorbeeld van het gebruik van QR-codes in combinatie met bijvoorbeeld Bitly.com of Goog.gl is dat dan ook de QR-code een stuk ‘eenvoudiger’ wordt.
Ik had toen geen idee of dat zo was of niet, wist eigenlijk niet waarom dat zo zou zijn, had er ook nooit op gelet. Maar vandaag mailde ze me twee voorbeelden waar duidelijk aan te zien was dat er verschil tussen zit.
Hoog tijd dus om toch maar eens te gaan zoeken naar wat meer informatie over de opbouw van zo’n QR-code. En inderdaad, de code is opgebouwd uit modules, en hoe meer data er opgeslagen moet worden, hoe meer modules nodig zijn voor het coderen van die informatie. Dat betekent dat de QR-code zelf groter moet worden als je er voor wilt zorgen dat een scanner alle punten nog goed kan herkennen.
Het verschil kan best groot zijn. De afbeelding hierboven verwijst naar de volledige URL voor een Google Maps link met de locatie van mijn werkplek in Eindhoven. Hier zie je de QR-code op volledige grootte (hij is nóg groter dan afgebeeld hier). Het zijn dan ook 227 karakters die in de QR-code moeten worden opgeslagen.
Gebruik ik nou de ‘korte link’ optie in Google Maps, dan krijg ik een URL die maar 22 karakters lang is. De QR-code die daar bij hoort is inderdaad een stuk kleiner/eenvoudiger:
(dit is al de volledige afmeting).
Nooit bij stil gestaan dus dat het gebruik van URL-verkorters bij het maken van QR-codes aan te raden is zodat de URL die je moet coderen zo kort mogelijk is en de QR-code zo eenvoudig mogelijk.
Dank je voor de tip, Debbie! 🙂
[…] De complexiteit van een QR-code » ICT & Onderwijs BLOG Source: ictoblog.nl […]
[…] De complexiteit van een QR-code » ICT & Onderwijs BLOG […]
Hoi Pierre, Goeie tip van Debbie/ jou… en misschien een idee/verzoek om de QR code die je in de linker sidebar aanbiedt, groter te maken/aan te passen. Op mijn iPhone 3G kan ik ‘m pas inlezen nadat ik de browser een paar keer vergrootte met CTRL +, terwijl de onderste code in deze post meteen gepakt werd.
Gr. Rob
Hoi Rob,
Goed dat je dat even aangeeft, ik heb met mijn 3GS met Neoreader eigenlijk nooit problemen gehad met het scannen van die codes en ik moet bekennen dat ik het nog niet op andere apparaten getest had.
De code is nu groter / vult nu het complete vak, kun je ze zo wel scannen? (anders moet ik iets anders zien te verzinnen, maar weet nog even niet wat).
[…] De complexiteit van een QR-code » ICT & Onderwijs BLOG Source: ictoblog.nl […]
Yay, die grootte doet het wel meteen. Dank je. Blijft lastig met die afmetingen. Hangt van zoveel factoren af, resolutie van je code, maar ook beeldschermresolutie en kwaliteit van de telefoon. Maar dank voor de aanpassing!
[…] vond ik twee berichtjes over QR-codes met een tweetal tips die ik nog niet kende. In de blogpost ‘De compexiteit van een QR-code’ las ik dat het een verschil uitmaakt in de grootte van de afbeelding van je QR-code als je een […]
Dat je de QR-code uit verschillende grotes kan opbouwen (min of meer foutcorrectie — ook!) dat wist ik. Deze vind ik dan ook een erg handige toepassing.
Onder aan die pagina zie je een bookmarklet waarmee je de pagina die je op je notebook bekijkt, meteen kan scannen naar je mobiel.
Zeer zeker minder complexteit dan e-mail naar jezelf sturen.
Ah ja, inderdaad handig zo’n bookmarklet. Voor mij was de bitly.com weg een natuurlijke omdat ik daar al heel veel gebruik van maak. Voor bitly.com had ik namelijk al een bookmarklet voor in mijn browser zitten.
…het werkt alleen nog niet zo heel goed op mijn iPad 1 aangezien die het nog zonder camera moet stellen, daar mail ik dus de links nog vaak, of ik gebruik pushbrowserapp.
Wat je nu beschrijft is juist DE reden dat ik altijd QR codes genereer via goo.gl
Gewoon veel minder karakters, dus veel minder complex… Heel logisch dus!
zie ook: http://www.screenr.com/cMRs
en: http://www.screenr.com/ygRs
Wij gebruiken altijd (customized) bit.ly links voor QR codes (waarbij we ze overigens maximaal bewerken om ver van de zwart-witte blokjes af te gaan). Eigenlijk was dat niet eens in eerste instantie vanwege de minder grote complexiteit, maar omdat dan ook eenvoudig is na te gaan hoe vaak de code gebruikt wordt. Ook dat is interessant immers, met zo’n opkomende technologie.
[…] De complexiteit van een QR-code » ICT & Onderwijs BLOG Source: ictoblog.nl […]
In de voorbeelden die je in deze blogpost beschrijft gaat het altijd om één URL.
In de context van deze blogpost is het misschien toch handig om (voor sommigen ten overvloede) het volgende ook te vermelden:
Een QR-code hoeft niet per se een URL te bevatten. Hij kan ook allerlei andere info bevatten zoals een tekst + telefoonnummer + emailadres + etc. al dan niet samen met een of meerdere URLs.
Vanzelfsprekend dat de QR-code dan wel weel complexer wordt (want: meet info).
Hoe korter je de URL dus maakt, hoe meer ruimte je over houdt voor andere info die je wil comminiceren.
Een voorbeeld met een adres card, telefoonnummer, email-adres, URL en een tekst is de QR-code die ik gebruik voor mijn MacLessen bemoeienissen.
N.B. Om deze QR code te maken gebruikte ik de iPhone app QuickMark.
@ Ruud: Handige tip. En dan gebruiken jullie dus de click-tracking van bitly.com om bij te houden hoe vaak de code gebruikt is?
@ Fred: Dat klopt inderdaad. Een site waar je eenvoudig online QR-codes kunt aanmaken voor datum/tijd, contactinformatie (vcard), email adres, coördinaten, telefoonnummer, SMS-bericht, gewone tekst, URL, of zelfs de inloggegevens voor een Wifi-netwerk is die van het ZXing Project. Hou er wel rekening mee dat niet alle QR-code lezers weten wat ze met al die formaten moeten doen. Zo wist Neoreader op mijn iPhone niet wat hij met de datum/tijd informatie moest.
[…] De complexiteit van een QR-code » ICT & Onderwijs BLOG Debbie, een van de cursisten van gisteren had toen we het gebruik van QR-codes lieten zien (zie ook dit bericht), toen al gezegd dat volgens haar een voorbeeld van het gebruik van QR-codes in combinatie met bijvoorbeeld … Source: ictoblog.nl […]
[…] De complexiteit van een QR-code » ICT & Onderwijs BLOG Debbie, een van de cursisten van gisteren had toen we het gebruik van QR-codes lieten zien (zie ook dit bericht), toen al gezegd dat volgens haar een voorbeeld van het gebruik van QR-codes in combinatie met bijvoorbeeld … Source: ictoblog.nl […]