Modelraket lanceren vanaf het water

Je weet dat ze zeggen “in Amerika is alles groter”. En vaak is dat ook wel zo (auto’s, afstanden, de mensen). En ook voor modelraketten geldt dat. Niet alleen worden er veel grotere en krachtigere modellen gelanceerd dan hier in Nederland gebruikelijk is (daar zal ik ook nog wel wat voorbeelden van laten zien). Maar zelfs met modellen die je ook gewoon in Nederland kunt kopen gaan ze af en toe toch nét weer dat beetje verder.

De Estes Mercury Redstone raket is in Nederland te koop via Modelraketten.nl (ik verdien niks aan die link!) voor net geen 30 euro. De motor die er voor aanbevolen wordt is een C6-3 van zo’n 4 euro per stuk. Dat is een motor met een totale impuls van 8,80 Newton seconde en een gemiddelde stuwkracht van 4,8 Newton. Nou kan ik het je vergeven als je dat niks zegt. Het is geen zwakke motor, maar met dit model van 105 gram niets aparts. Als je het model en de gegevens van de motor in OpenRocket Simulator gooit dan krijg je zo’n grafiek:

Uit de bijbehorende data kun je aflezen dat de maximale verwachte hoogte zo’n 92 meter is en de maximale snelheid 37,1 meter per seconde. Ter vergelijking, de Patriot raketten die we dinsdag gelanceerd hebben gingen met een B4-4 naar verwachting 88 meter hoog met een maximale snelheid van 41,1 meter per seconde en met een C6-5 (de laatste raket uit het filmpje) zelf 189 meter hoog met een maximale snelheid van 71,1 meter per seconde.

Kortom, een standaard, rustig opstijgende, niet al te hoog vliegende raket.

Het wordt allemaal wat spannender als je die raket niet op het land zet, maar op een ponton op het water. En dan met een afstandsbediening zowel de raketbrug (compleet overbodig bij een modelraket, maar het is een leuk detail) op zij wilt laten gaan als de raket wilt lanceren. Niet in de video zichtbaar was de ongetwijfeld ook aanwezige afstandsbediening voor de boot die de ponton met de raket trekt. Bevestig dan ook nog eens 2 camera’s op de raket, een GoPro én een smartphone op het ponton en er is best veel dat mis kan gaan.

Dat gebeurt ook in het filmpje, maar ja, dat is alleen maar leerzaam. Al was het maar omdat ik de gebruikte camera voor aan de raket zelf (zie afbeelding hiernaast) ook in huis heb. Die behuizing zag er interessant uit.

Hoe dan ook cool om te zien. Meer van RapidNadion is te vinden op hun website.

 

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Modelraket lanceren vanaf het water https://t.co/3D6BR1tZcI