Een trofee op maat uit de lasersnijder

Zoals ik afgelopen week al schreef hebben we met het Kenniscentrum Kwaliteit van Leren voor onze jaarlijkse afdelingsdag modelraketten gebouwd en gelanceerd.  Dat gebeurde in groepjes van 3. Vooraf hadden we een creatieve opdracht ter voorbereiding (de resultaten daarvan kan ik niet zomaar hier delen) en de raketten zelf werden door de experts beoordeeld op basis van bouwkwaliteit. De hoogte die ze bereikten telde niet mee, want dat was afhankelijk van de motor. Alle acht de raketten werden succesvol gelanceerd (en terug gevonden).

Voor het winnend team was er een trofee in de vorm van (hoe kan het ook anders) een raket. Die had ik niet zelf ontworpen, maar op deze site gevonden. De ontwerper, Juarez, een voormalig docent heeft daar een echt ongelofelijke hoeveelheid van bijna 1.000 ontwerpen staan. Ze hebben allemaal 3D animaties en zelfs als je niet van plan bent ze te gaan produceren is een bezoek aan de site meer dan de moeite waard.

Juarez stelt van zijn ontwerpen een veelvoud van bestandsformaten beschikbaar. Dit ontwerp had gelukkig ook een .dxf bestand beschikbaar want ik moet bekennen dat ik met de andere formaten (voor andere ontwerpen) tot nu toe urenlange gevechten gehad heb (in o.a. Fusion 360 en Sketchup) maar die krijg ik niet geconverteerd naar een 2D dxf bestand.

En dat heb ik nodig om in het programma te laden dat onze lasersnijder in de iXspace in Nijmegen aanstuurt. Dat programma (RDWorksV8) is echt super onhandig om mee te werken (de rechtermuisknop doet bijvoorbeeld niets, je krijgt dan geen contextafhankelijk popup-menu zoals bij andere programma’s) maar ja, het is waar ik mee moest werken. De DXF van Juarez bevat weliswaar alle onderdelen maar nog niet in de juiste aantallen. Dus die moest ik nog even dupliceren waar nodig. Ook kwamen er een aantal lijnen in voor die niet gesneden moesten worden naar alleen getekend (gescand). Tot slot heb ik het programma gebruikt om wat extra teksten op de raket te plaatsen. Niet alleen in de vorm van het plaatje dat je op de foto ziet, maar ook op de poten en de onderkant:

Nadat de stukken op twee stukken 3 mm hout gesneden waren (met dank aan Ralph!) was het een kwestie van in elkaar zetten en verlijmen:

De stukken pasten heel gemakkelijk in elkaar. Na een nacht drogen heb ik er een laag blanke lak overheen gespoten en klaar was de trofee.

Zoals gezegd, Juarez heeft veel meer modellen die mooie 3D constructies opleveren, zoals deze helikopter, raceauto, motor met zijspan, tripledekker. Maar daar zitten geen DXF bestanden bij. Dus als iemand een snelle manier weet om van de 3D modellen zo’n 2D bestanden te maken, dan hou ik me heel erg aanbevolen!

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Een trofee op maat uit de lasersnijder. https://t.co/SO0kcT4fhM @iXperium #ixspace #drra #modelraket #lasersnijden https://t.co/0iVg9Tf0a9

trackback

Een trofee op maat uit de lasersnijder https://t.co/XJaI2uutXB