Alles aan elkaar knopen….

Een van de scenario’s die we (ook in productie) succesvol uitgeprobeerd gebruiken om extern gehoste onderwijsmaterialen aan de leeromgeving binnen Allyoucanlearn te koppelen is door middel van LTI. Dat werkt tamelijk eenvoudig, als je bijvoorbeeld onderwijsmateriaal ontwikkeld in Xerte, dan kun je daar een LTI-koppeling ophalen inclusief een bijbehorende key + secret en dan kun je die eenvoudig in de beheeromgeving van Allyoucanlearn koppelen. Een gebruiker logt dan gewoon in op de Allyoucanlearn omgeving en benadert de Xerte module (bijna) gelijk als een intern gerealiseerde module (met als verschil dat de via LTI gekoppelde module altijd in een nieuw venster wordt geopend). Die Xerte module kan dan via xAPI informatie over het gebruik ervan doorsturen naar (bijvoorbeeld) de Learning Locker LRS.

Voor H5P interacties ligt dat wat ingewikkelder, zoals je ook hier hebt kunnen lezen. Je moet een omgeving hebben waar die objecten aan toegevoegd kunnen worden, Moodle lijkt daar bij uitstek geschikt voor omdat je de H5P interacties dan toe kunt voegen aan een Moodle course en die dan weer via LTI kunt koppelen aan Allyoucanlearn. Helemaal mooi is dat je in zo’n course dan niet alleen H5P interacties kunt toevoegen, maar zelfs hele leerobjecten die met Xerte gemaakt zijn. Die koppel je dan weer via LTI ín de Moodle course.

En dan kun je een tamelijk complexe situatie creëren waar de gebruiker (de student, deelnemer aan de module) verder helemaal niets van ziet. Zoals je in de afbeelding hierboven ziet, kun je een Moodle Course maken met een of meerdere H5P interacties (die maak je in Moodle zelf aan of importeer je als H5P componenten in Moodle) + een of meerdere Xerte courses (die koppel je via LTI aan je Moodle Course). Dat geheel link je via LTI aan Allyoucanlearn.

Een gebruiker ziet in Allyoucanlearn ‘gewoon’ een module en klikt op de knop in Allyoucanlearn om die module te starten. De activiteiten in die module kunnen dan een mix zijn van bijvoorbeeld interactieve video’s (video’s met vragen en andere info over de video heen), afbeeldingen met hotspots, langere stukjes tekst met ertussen vragen, 360-graden foto’s die aan elkaar gelinkt zijn, quizzes, maar ook hele Xerte leerobjecten.

Al die onderdelen sturen xAPI informatie naar de Learning Locker LRS. Dus hoewel ze op een andere server staan de Allyoucanlearn leeromgeving, met dus zelfs onderdelen van één module op verschillende omgevingen/servers, komt die data daar dan gewoon aan. Van daaruit kan hij desgewenst doorgestuurd worden (zie ook de toelichting daarover in dit bericht) en kan er naar wens een extern dashboardomgeving aan gekoppeld worden voor het maken van de benodigde overzichten. Weer een stapje verder dus als het gaat om de demonstrator.

Over dat kadertje rond de H5P objecten

In het plaatje hierboven zie je rond de drie H5P objecten een extra kadertje staan. Dat heeft te maken met het volgende: Bij Xerte zorgt het leerobject er zelf voor dat de data via xAPI naar Learning Locker doorgestuurd wordt. Daar hoeft Moodle niets voor te doen. H5P doet dat “uit zichzelf” niet. Ik heb daarvoor de hack gebruikt die hier beschreven wordt hoewel het tegenwoordig ook met bv de Logstore xAPI plugin of de Trax Logs plugin kan. Die laatste heb ik ook geïnstalleerd staan en die stuurt Moodle log-regels (zoals toegang tot een course die zelf géén xAPI content bevat) door als xAPI-statements naar Learning Locker. De manier waarop de informatie er komt is dus verschillend.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Alles aan elkaar knopen…. https://t.co/IPv532usKW

trackback

Het bericht met toelichting: “Alles aan elkaar knopen…”
https://t.co/SYMAeHQo38
@moodle + @H5PTechnology +… https://t.co/UHjbb9bvo2