Tip: Arduino / ESP8266 / ESP32 versiebeheer met Onedrive

Ik weet het: echte ontwikkelaars maken voor hun versiebeheer geen gebruik van Onedrive. Dan moet het op zijn minst via Github. Prima, gebruik ik ook, af en toe. Als iets af is, om te delen.

Maar als ik gewoon wat aan het klooien ben,  als ik bv een TCRT5000 sensor op de watermeter in de meterkast geplakt heb om het ronddraaien van het tellerschijfje te registreren en dat dan weer via MQTT over Wifi vanaf een ESP8266 door te sturen naar een Mosquitto-server zodat ik die waarden in Home Assistant weer kan geven en in influxDB kan archiveren, dan ben ik meestal eerst even gewoon met code aan het stoeien.
Met een beetje mazzel (zoals deze keer) met Over The Air (OTA) updates zodat ik niet op een krukje op USB-kabel lengte afstand van de meterkast hoef te blijven zitten.

Tijdens zo’n traject kan het wel eens voorkomen dat ik denk “oei, nu heb ik een stuk code weggegooid of aangepast en dat had ik niet moeten doen”.

In dat geval kan het helpen om het .ino bestand op te slaan binnen een map die gesynchroniseerd wordt met Onedrive. Privé of zakelijk maakt niet uit. Ik gebruik in dit geval mijn privé Onedrive. Het mooie van Onedrive (en waarschijnlijk een aantal van de andere beschikbare diensten ook) is dat hij aan versiebeheer doet. Dus in dit geval, waarbij ik een stuk code had verwijderd dat ik toch nog wilde gebruiken, ging ik naar onedrive.com, zocht daar de map en het programma-code bestand op en selecteerde een oudere versie. Onedrive kan ze niet online weergeven zodat je even snel kunt knippen en plakken, het bestand wordt gedownload naar je computer. Ook goed. Als backup voor foutjes tijdens het klooien in de Arduino IDE in ieder geval iets wat mij al wat tijd bespaard heeft vandaag. 🙂

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Tip Arduino / ESP8266 / ESP32 versiebeheer met Onedrive https://t.co/TBLjJje8jl