Cool: De Wonderfooncentrale

Je zult er vast wel al eens van gehoord hebben (en zo niet, dan doe je het nu), de Wonderfoon. Het principe is simpel: neem een oude telefoon, bouw er een Raspberry Pi in en je hebt een apparaat waarmee ouderen eenvoudig naar muziek uit de oude doos kunnen luisteren.

Een Wonderfoon kun je niet in de winkel kopen, die moet je zelf bouwen. Op http://wonderfoon.nl/ kun je de handleiding daarvoor (pdf) vinden. Leuk als je handig bent en op zoek bent naar een project voor in de vakantie, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Binnenkort hoeft dat ook niet meer, dan is er namelijk de Wonderfooncentrale.

Disclaimer: Ik ben op geen enkele wijze bij het product of project betrokken. Ik weet dus niets over prijs, introductiedatum, manier waarop hij geïntroduceerd gaat worden. Ik heb ook nog geen hands-on ervaring ermee. Ik heb hem in mijn handen gehad (lang genoeg om er de foto’s van te maken) en mijn collega Barbara heeft hem kort gedemonstreerd. Dat was voor mij voldoende reden voor een bericht erover. 

Wat is de Wonderfooncentrale?

De Wonderfooncentrale is een klein kastje, zo lang als een Raspberry Pi Zero, 6,5 cm lang dus en iets breder dan de Zero (die is 3 cm breed). Aan de buitenkant zie je bovenop het kastje 4 ronde gaten die voor oude mensen zoals ik bekend voorkomen, maar de meeste jongeren niets zullen zeggen.
Als je het kastje voorzichtig open maakt, dan zie je de Raspberry Pi Zero, een paar extra componenten, uiteraard aansluitingen voor de 4 ronde gaten en that’s it. Het ziet er allemaal super clean en simpel uit van binnen. En dat is bij apparaatjes die je eigenlijk nooit open wilt maken heel positief.

Aan de buitenkant zit een USB A-aansluiting voor bv een USB-stick en een micro-USB voor de stroomvoorziening.

Dan voor de niet ouderen onder ons: in die 4 ronde gaten aan de buitenkant hoort een stekker, een standaard telefoonstekker zoals vroeger alle telefoons die hadden. Telefoons met een draaischijf of tiptoetsen, maar altijd analoge telefoons.

Hierboven zie je de stekker in de centrale en een voorbeeld van een mooi mintgroen exemplaar dat Barbara bij zich had om met de centrale aan de slag te gaan. Ik begrijp dat er kinderen zijn die zich niet realiseren dat bij deze telefoon je eerst de hoorn van de haak moet opnemen en dan je vinger in het gaatje stopt van het nummer dat je wilt kiezen, dan de schijf met de klok mee draait tot hij niet meer verder kan, los laat, en dat zo voor elk vervolgnummer doet.

Ingewikkeld, vreemd, onhandig, waarschijnlijk (ik denk dat dat wel meevalt) als je 10 of 15 jaar oud bent in 2020, vertrouwd, bekend, logisch als je 80 of 90 jaar oud bent in 2020 en moeite hebt met het aanmaken van nieuwe herinneringen maar juist wél nog redelijk goed toegang hebt tot die oude herinneringen.

Wat kun je allemaal mee doen?

Op Wonderfoon.nl kun je al een online handleiding vinden van de centrale.  Wat kun je allemaal doen?

Muziek luisteren
Je kunt een haast onbeperkt aantal geluidsbestanden koppelen aan de telefoon. De bestandsnaam bepaalt welk nummer iemand moet draaien om het geluidsbestand te horen: 0.wav, 1.wav etc. Je kunt ook langere nummers maken, dus 44.wav speelt af als 2x achter elkaar de 4 gekozen wordt.

Wekkerfunctie
De centrale heeft ook de mogelijkheid om bepaalde geluidsfragmenten in te stellen op een datum en tijd. Dan rinkelt de telefoon en speelt het bestand af zodra opgenomen wordt. Dat is vergelijkbaar met de functie zoals de Tessa robot dat ook heeft.

Gebruik in de klas
Naast deze (heel waardevolle) functies voor ouderen, ziet Barbara ook toepassingsmogelijkheden in de klas: een van de werkvormen die zij gebruikt is een soort escaperoom met leerlingen. Noem het een grote puzzeltocht in de klas rond een onderwerp waarbij leerlingen puzzels oplossen en zo actief bezig zijn. Nu gebruikt ze daarbij een “oude” Wonderfoon waarbij de leerlingen met een telefoonnummer (een cijfercode die ze met andere opdrachten verzameld hebben) via de telefoon dan een gesproken aanwijzing krijgen.

Met de Wonderfooncentrale is het voor haar als leraar veel gemakkelijker de berichten en codes aan te passen en te variëren. Dat er daarbij gebruik gemaakt wordt van een apparaat dat leerlingen in eerste instantie helemaal niet kennen, waar geen high-tech uitstraling vanuit gaat, maar waar wel een slim stukje ict achter zit, dat vind ik dan weer super.

Super en leerzaam!
De Wonderfooncentrale laat wat mij betreft ook heel goed zien wat we bij kinderen, leerlingen, studenten moeten zien te bereiken: ze hoeven van mij niet allemaal in staat zijn om zelf een Wonderfoon (oude stijl) te bouwen (mag, hoeft niet). Maar ze zouden wél in staat moeten zijn om als het ware een Wonderfooncentrale te bedenken. Om vanuit doelgroep (in dit geval die ouderen) te denken in concepten en uiteindelijk oplossingen die bij hén passen. Dus geen Google Home Mini waar ze tegen moeten praten, maar een fysiek apparaat dat ze kennen, dat het gewoon altijd doet. Maar waar ook wel een stukje slimme ict achter zit. Onzichtbaar voor de gebruiker zelf. Dat verzin je niet als je de bijbehorende technologische concepten niet kent.

Zoals gezegd: ik weet niet wanneer, hoe, voor welk bedrag de centrale uiteindelijk beschikbaar komt. hou http://wonderfoon.nl/ in de gaten zou ik zeggen. En kom je in het iXperium in Nijmegen, dan kun je Barbara er ook naar vragen, ze verteld je er graag meer over!

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Cool: De Wonderfooncentrale https://t.co/OdcrZg5PYn