Fablearn Dialogues

Op  woensdag 30 oktober vonden in Arnhem de “Fablearn Dialogues” plaats. De conferentie was het gevolg/vervolg van de studiereis die we vorig jaar vanuit Nederland gemaakt hebben naar Denemarken.

Dit jaar kwamen de Denen op bezoek in Nederland. Naast een aantal bezoeken aan andere labs in Nederland kwam iedereen op woensdag bijeen in Arnhem om met elkaar in gesprek te gaan. Het werd een interessante mix van workshops/presentaties in de ochtend en een Open Space in de middag. Justine van de Berg schreef op de iXperium website een uitgebreider verslag van de dag. Zoals ik daar ook aangeef ligt de kracht de samenwerking tussen alle betrokken partijen in het gegeven dat we over en weer veel met elkaar te delen hebben over aanpak, werkwijze, uitdagingen en successen. Dat gold niet alleen voor Denemarken en Nederland enerzijds, maar ook binnen Nederland zelf.

En dit blijft gewoon een mooi verschijnsel: het middagprogramma liet zien dat je makers heel goed zelf de controle kunt geven over het programma: tijdens de Open Space brachten de deelnemers ter plekke twintig onderwerpen/vragen in. De aanwezigen verdeelden zich over de vragen, iedereen ging aan de slag en op het einde van de toegewezen tijd werden er zelfgemaakte filmpjes opgeleverd van (prototypes van) en eerste oplossingen. Zonder sturing, vooraf aangewezen moderatoren of centrale tijdbewakers kwam de groep tot geweldige resultaten.

Ik blijf maakonderwijs met ict een heel interessant domein vinden. Niet alleen vanwege de mensen die je er tegen komt (die zijn op zichzelf al interessant). Maar omdat het qua uitdagingen heel erg vergelijkbaar is met ict-geletterdheid/digitale geletterdheid. De vaardigheden zijn vergelijkbaar en in beide gevallen wil je mensen juist de vaardigheden aanleren die ze nodig hebben om zelfstandig binnen het domein aan de slag te gaan. En dat levert uitdagingen op voor wat betreft transfer. Uitdagingen waarvan je niet zomaar kunt zeggen “dat kan niet”, maar waarvan je je moet afvragen “hoe kunnen we zorgen dat het wél kan?”.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Fablearn Dialogues https://t.co/bKxbwJUEyg