Home Assistant en Google Home Mini

Het was eigenlijk gewoon heel logisch. In 2015 sloot ik mijn kerstboom aan op mijn home automation systeem, toen was dat OpenHab. In 2017 (vorig jaar) gebruikte ik een Google AIY Voice Kit om de kerstboom in het Engels aan en uit te schakelen. Het kartonnen doosje had afgelopen jaar niet zo heel veel gedaan, maar toen als onderdeel van de Black Friday aanbiedingen (tja, sorry hoor) ook de Google Home Mini voorbij kwam, inmiddels ook met ondersteuning voor Nederlandse spraak, kon ik het niet laten en heb ik er eentje besteld.
Het was meteen ook een moment om OpenHab te vervangen door Home Assistant. Ik had afgelopen jaar nog wel de upgrade uitgevoerd naar de nieuwe versie van OpenHab, maar het was tijd voor wat nieuws. Betekende dus weer een nieuw systeem en architectuur leren kennen. Nou ja, zeg maar gerust “betekent” want het systeem heeft zó veel verschillende opties, dat ik nog wel even aan het leren ben.

Een paar dingen gingen in ieder geval heel erg prettig. Ik sloot de RFXcom ontvanger/zender aan op de Raspberry Pi waarop is Home Assistant via Hass.io geïnstalleerd had en in no time werden de verschillende vochtigheid/thermometers door het huis heen (die gebruiken 433Mhz om hun data te versturen) herkend. De goedkope 433Mhz KlikAanKlikUit klonen van de Action waren eveneens geen probleem. En zo had ik redelijk snel een basic werkend systeem. De integratie met de Google Home Mini (en daarmee ook de Google Home app op mijn iPad en Android telefoon) was niet heel veel meer werk. De plugin voor Duckdns maakte het heel gemakkelijk om de benodigde veilige verbinding naar buiten te maken en de setup was redelijk duidelijk. Ik heb geen gebruik gemaakt van de (betaalde) Cloud app/setup, maandelijkse bedragen betalen om lampen in mijn huis aan/uit te kunnen schakelen vind ik nou eenmaal niet zo handig.

In het Nederlands heel eenvoudig niet alleen je Kerstboom (wees gerust hij staat nog niet op!) maar ook alle  andere schakelaars kunnen bedienen is iets dat ook de rest van het gezin kon bevallen. Zeker omdat de spraakherkenning, helemaal als je hem traint, prima is.

De integratie met de componenten in huis is nog niet helemaal optimaal. Zo kan de Google Home Mini niet “zomaar” antwoord geven op een vraag naar de waarde van de sensoren die aan Home Assistant gekoppeld zijn. Daarvoor moest ik met Dialogflow aan de slag en Intent regels per sensor, dat werkt nog wat omslachtig zoals je ook in het filmpje hierboven kunt horen. Maar het werkt.

Ondertussen heb ik ook de data van de zonnepanelen in Home Assistent ontsluiten, een stukje Automation toegevoegd en kan ik notificaties ontvangen via Pushbullet, kortom het begint al heel aardig vorm te krijgen. Wordt vervolgd!

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Home Assistant en Google Home Mini https://t.co/UhttjesQhg

Raoul Teeuwen
5 jaren geleden

Leuk, ik gebruik ook HA. Ik keek wel op van je “maandelijkse bedragen betalen om lampen in mijn huis aan/uit te kunnen schakelen vind ik nou eenmaal niet zo handig” > dat geld voor het cloud deel (een cloud deel wat niet nodig is, omdat dat 1 van de design principes van de mensen achter HA is, dat alles lokaal kan blijven), is deels ook voor draaien van apparatuur en doorontwikkeling… Ik zou denken dat jij wel iemand bent die snapt dat de mensen die open source software maken ook een hypotheek hebben, en dat als je iets naar tevredenheid ‘gratis’ gebruikt, het wel zo sympathiek is om ook wat bij te dragen?

trackback

Veel waardering voor het tempo waarin Pierre doorpakt met zo’n project en wat hij in korte tijd al weet te bereiken… https://t.co/8u4hYDKuAw