Omdat het kan: kerstboomverlichting via de smartphone

20151213_203145Ook wij hebben de kerstboom weer op staan. Met lampjes natuurlijk. Mooi. Maar het aan en uit zetten van die lampjes was elk jaar best wel een gedoe. De schakelaar lag namelijk onder het tafeltje ónder de boom en meestal niet eenvoudig te bereiken. Dus moest er altijd iemand op zijn knieën onder de boom in. Ging wel en er is gelukkig nog nooit een bal door gesneuveld, maar toch.

Dus dit jaar iets anders aangepakt. Met een Raspberry Pi, een kleine  433MHz/434MHz transmitter, de uitleg op deze pagina en op deze pagina kwam ik al een heel eind. Sowieso omdat ik met die transmitter in combinatie met een Arduino al de nodig ervaring had. Maar de webpagina die als voorbeeld bijgeleverd werd, zag er natuurlijk niet erg kerstachtig uit.

Dus daarom nog een klein beetje aangepast. Nu is het zo dat als de lampjes op de boom aan zijn, de pagina voor het bedienen van de lampjes, een foto laat zien met de boom met lampjes aan. Klik je er dan op, dan schakelen de lampjes uit en wordt de afbeelding bijgewerkt. Klik je er dan weer op, dan gaan ze weer aan. Je kunt het hieronder gedemonstreerd zien:

Omdat de pagina de status van de lampjes bijhoudt, zou je in theorie ook vanaf je werk de lampjes aan en uit kunnen zetten. Dat heb ik voor dit moment nog even niet mogelijk gemaakt. De Raspberry Pi is nu niet van buiten het thuisnetwerk te bereiken (behalve door mijzelf als ik een VPN-verbinding opzet). Maakt de kans dat een grapjas de Raspberry Pi gebruikt om het licht van de kerstboom aan en uit te zetten al weer een stuk kleiner. 🙂