Bright.nl: ‘Lang verblijf in virtual reality kan ongezond zijn’

Ik heb even dezelfde clickbait headline gebruikt als dat bright.nl gebruikt want dat trekt waarschijnlijk meer mensen naar een blogpost dan de titel “RIVM roept op om waakzaam te zijn met betrekking tot nieuwe en nog relatief onbekende technologieën, professionals zijn het er mee eens, burgers en studenten maken zich er geen zorgen over”. Was dan ook wel meer de lengte van een onderzoeksartikel of een proefschrift geweest dan van een blogpost.

Maar goed, eerst maar even linken naar het VTV 2018 waarbij VTV staat voor Volksgezondheid Toekomst Verkenning. Dat is een rapport dat elke vier jaar uitgegeven wordt en dat geeft “inzicht in de belangrijkste toekomstige maatschappelijke opgaven op het gebied van ziekte en gezondheid, gezondheidsdeterminanten, preventie en gezondheidszorg in Nederland”, aldus het RIVM (het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

De editie van 2018 bevat 13 kernboodschappen:

Toekomstige ontwikkelingen; wat komt er op ons af?
Hoe kunnen we omgaan met de opgaven die op ons afkomen?

Klik je door op “Alertheid op bekende én nieuwe risico’s nodig” (of kijk je in de PDF op pagina 25) dan zie je daar staan dat we alert moeten zijn op mogelijke risico’s die nieuwe technologieën met zich meebrengen. Daarbij worden twee voorbeelden gegeven: Virtual Reality en 3D printen. Dat hadden ook andere voorbeelden kunnen zijn. Het RIVM verwijst niet naar onderzoek waaruit is gebleken dat juist deze twee grotere risico’s met zich meebrengen, zegt alleen “Het is voorstelbaar dat langdurig verblijf in een virtuele werkelijkheid psychische en lichamelijke problemen kan veroorzaken” maar niet wat langdurig is (een uurtje, een dag, meerdere keren per week). Ook niet of dat voor bepaalde groepen gebruikers een groter risico is dan voor andere etc.

Lees je wat verder in het rapport dan hebben ze 3 groepen respondenten (professionals, burgers, studenten) gevraagd in hoeverre zij de kernboodschappen urgent vinden. En daar blijkt voor deze specifieke kernboodschap dat alleen de professionals (3 sterren op een schaal van 5) dit urgent vinden. De andere 2 groepen geven het geen sterren. Ter  vergelijking, de boodschap “Voor sommige groepen werknemers zal het moeilijk zijn om de
digitalisering bij te benen” krijgt bij de studenten 5 van de 5 sterren en bij de burger en professional géén. Maar beide scoren daarmee bijna onderaan in de rij van 41 voorgelegde items aan de drie groepen. Net boven “Flexibilisering van de arbeidsmarkt en robotisering kunnen negatieve effecten op de gezondheid hebben” en “Nieuwe technieken, zoals gentechnologie, roepen ethische vragen op” die nóg lager scoren (voorlaatste en laatste plaats in de lijst van 41).

Kijk, en dat vind ik eigenlijk een veel belangrijker signaal: de Nederlandse bevolking vind het oplossen van of nadenken over technologie gerelateerde zaken nauwelijks urgent.
Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom bij het kopje kansen en speerpunten technologie helemaal niet voor komt. Het heeft nog steeds lage prioriteit.

Is waarschijnlijk ook geen goede clickbait.

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

https://t.co/3aCvAh4o7i: ‘Lang verblijf in virtual reality kan ongezond zijn’ https://t.co/ETJXcjwgPM