Channel4: Rise of the Robots

Met dank aan het (per ongeluk?) liken van de Facebook pagina van Channel 4, kwam er in mijn tijdlijn een verwijzing voorbij met een interessante vraag: “would you trust an AI robot?”.

Het bleek een aankondiging te zijn van een documentaire die onderdeel uitmaakt van een week van aandacht voor robots bij Channel 4. Ze hebben in totaal 5 documentaires en films zoals Ex Machina en Robocop.

Het kunnen bekijken van de documentaires was nog niet zo eenvoudig. Ze zijn alleen beschikbaar voor IP-adressen vanuit het Verenigd Koninkrijk. Willem en Per-Ivar verwezen me door naar https://hola.org/ een gratis VPN-dienst waarmee je het kunt doen lijken alsof je in het VK bent. Kwestie van installeren en de extensie in Chrome installeren. Frans verwees naar een bericht waaruit blijkt dat het gebruik van Hola niet helemaal zonder bedenkingen is. Jouw verbinding kan tijdens het gebruik namelijk ook voor/door anderen gebruikers ingezet worden. Met mate gebruiken dus en tussendoor de plugin uitzetten. Of beter nog: een betaalde VPN gebruiken die dit nadeel niet heeft.

Na het aanmaken van een account met een adres in de VK, het weer aanzetten van de Flash-player in Chrome, kon ik eindelijk kijken.

Ik heb twee van de documentaires inmiddels bekeken. De eerste was “How to build a robot“, de tweede “The robot will see you now“. Bij de eerste kreeg David McGoran met zijn de opdracht om een robot te ontwikkelen die in staat is om ook een verbinding met mensen te krijgen. Mooi bij deze documentaire is zeker het ontwerpproces met de verschillende prototypes, tests (“knuffelen”) en de shots van het handwerk in de werkplaats van het team. Pure promotie voor STEAM.

Op het YouTube-kanaal van het bedrijf van David vind je deze video die (zonder de mooie shots van de werkplaats) ook al een beeld van het ontwerptracject:

De scenes met het prototype, die vooral gesprekken op gang wist te brengen met kinderen en jonge vrouwen, waren voorspelbaar. Teleurstellend was het echter dat ik tot nu toe nergens online meer informatie heb kunnen vinden. Hoe lagen de verhoudingen precies? Hoeveel kinderen kwamen er voorbij en hoeveel daarvan reageerden positief/negatief? Wat kunnen we hier nu over meenemen bij het ontwerpen van andere robots? Alleen de boodschap dat het wellicht een idee is om ze letterlijk knuffelbaar te maken?

Er had wat meer in gezeten. En diezelfde kritiek had ik uiteindelijk ook bij de tweede documentaire.

De documentaire “The Robot Will See You Now” draait om Jess, een robot die dienst doet als therapeut. Er wordt aan het begin van het programma verteld dat ze wat hulp krijgt van mensen. Hoeveel ze autonoom doet/kan doen wordt nooit echt duidelijk, meestal een slecht teken. Jess, krijgt een aantal stellen/gezinnen op bezoek en gaat met hen in gesprek over hun problemen. Ook hier, een interessante documentaire. Jess heeft toegang tot de online data van de mensen die op bezoek komen: mails, tweets, Facebook, bestelgeschiedenis etc.
Dat levert interessante momenten op, waarbij je je kunt afvragen of je wil dat je therapeut dat allemaal kan. In de documentaire is Jess vooral “goed”, d.w.z. ze gebruikt de beschikbare informatie om de mensen te helpen, maakt er geen misbruik van. Dus ook hier niet de nadruk op het (mogelijk) gevaar van robots.

Maar ook hier geen enkele informatie over hoe de documentairemakers aan de groep deelnemers is gekomen. De opnames zien er gelikt uit, meerdere camerastandpunten etc.
De deelnemers zijn er zich tijdens het gesprek absoluut van bewust dat het niet zomaar een gesprek met een therapeut is, er moet minimaal 1 cameraman/vrouw in de ruimte zijn geweest, het geheel is duidelijk niet met vaste camera’s opgenomen.

Dus ook hier de vraag hoeveel we mee kunnen nemen van dit “experiment”. Niet veel meer dan een “zo zou het wellicht kunnen zijn als AI nog een paar flinke stappen gemaakt heeft”. Want ook de vraag “zouden mensen hun geheimen toevertrouwen aan een robot?” vind ik niet beantwoord. Daarvoor is teveel onduidelijk over de testgroep en de testsituatie.

Jammer, documentairemakers hebben duidelijk nog moeite met het goed onderzoeken van AI en robots. Je ziet dat ook bij Robo Sapiens, nu te zien bij de VPRO. De serie is interessant maar het beeld wordt vertroebeld doordat ze de Pepper robot dingen laten doen waarvan het moet lijken alsof de robot die autonoom doet, terwijl dat absoluut niet zo is.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Channel4: “Rise of the robots” – ik bekeek twee van de vijf documentaires. Een korte tussenstand.… https://t.co/t1HkZH01Cg

trackback

Channel4: Rise of the Robots https://t.co/7uED8SBeMk