Nieuwe bedreiging voor je (onveilige) apparaten: PDoS

Er is weer een nieuwe afkorting bij om te kennen als het gaat om de apparaten die je thuis (en op andere plekken) aan het netwerk kunt /hebt hangen, denk aan de WiFi-router thuis, een camera die je via internet kunt bedienen, je mediabox die aan de TV hangt etc.

De media noemt ze overigens vaak “IoT devices” (Internet of Things apparaten) en dat is wellicht niet zo handig omdat veel mensen zullen denken “die heb ik niet”.

Ik schreef in januari al dat je zelfs je eigen thuisnetwerk niet zomaar als “veilig” zou moeten beschouwen. Dat was toen naar aanleiding van berichten dat hackers grote aantallen IoT devices gebruikt hadden om een DDoS (Distributed Denial of Service) aanval uit te voeren.

Nou zou je nog kunnen stellen “als het apparaat maar blijft werken, dan maak ik me er niet zo’n zorgen over”. Los van de vraag of je het prettig zou moeten vinden als een ander toegang tot je WiFi-router heeft, zijn er nu ook een tweetal bedreigingen die wél schade kunnen opleveren voor de werking van jouw eigen (onveilige) apparaat.

Het heet een PDoS, een “Permanent Denial-of-Service” en het woordje “Permanent” zegt het al: na zo’n aanval op jouw apparaat is het “stuk”. Weliswaar niet fysiek stuk, er komt geen rook uit je apparaat, maar softwarematig zo stuk dat jij er geen toegang meer toe hebt en de werking ervan ook stopt.

Zoals zo vaak maakt de tool die de aanval uitvoert (er zijn twee varianten: BrickerBot.1 en BrickerBot.2 die niet helemaal hetzelfde werken maar vergelijkbaar effect hebben)  gebruik van bekende kwetsbaarheden in software die in (blijkbaar) redelijk wat systemen aanwezig is. Het gaat om systemen die BusyBox en Dropbear gebruiken. Met name bij BusyBox is het lijstje van “andere software en hardware die gebruik maakt van BusyBox” lang. Hoeveel systemen daarmee gevaar lopen? Dat is wat moeilijker vast te stellen. Het is logisch dat een bedrijf dat ook consultancy verkoopt aan bedrijven om hun netwerk te beveiligen stevig aan de bel trekt. Dropbear heeft inmiddels al een patch uitgebracht, die worden echter maar zelden op dit soort apparaten geïnstalleerd (als het al kan). En voor alsnog geldt natuurlijk ook dat het systeem via internet bereikbaar moet zijn, dus die buitenste verdediging van je netwerk waar ik over schreef kan heel wat aanvallen tegen houden. Maar wees dus absoluut voorzichtig met het “zomaar” in je router openzetten van een poort zodat je je apparaten ook kunt bereiken als je op je werk of onderweg bent.   Het volledige bericht en de bijbehorende PDF is hier te vinden.

De vraag is in ieder geval hoe lang de situatie blijft bestaan waarbij hardware (ook je slimme TV) niet of nauwelijks van een update is te voorzien. Voorlopig lijken leveranciers zich er nog gemakkelijk vanaf te kunnen maken.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
E-litt
E-litt
7 jaren geleden

Bedankt voor de tip, ik ga het gelijk even checken! Peter