Ik wil een vinylsnijder!

 

Om te beginnen: nee, ik heb er nog geen besteld en nee, ga ik ook niet doen.

Vandaag kwam ik bij TechAgeKids een bericht tegen over het op maat maken van je eigen Google Cardboard. Eigenlijk kwam ik daar vanwege de titel “Make Your Own DIY Virtual Reality Viewer” terwijl het eigenlijk slechts het versieren ervan is.

Maar goed, een van de foto’s bij het bericht zie je hiernaast, het is een snijmachine van het merk Silhouette. Nieuwsgierig naar de prijs van zo’n apparaat dat duidelijk ook voor thuisgebruik was, ging ik aan het zoeken. En wat je dan tegen komt is meer dan je in heel wat vakanties zelf kunt uitproberen.

De prijs? Zo’n 300 euro voor de goedkoopste modellen, oplopend naar een paar honderd euro meer voor wat uitgebreidere modellen.

Voor de duidelijkheid: het is geen apparaat dat alleen vinyl kan snijden, je kunt er ook bv papier of stof mee snijden. En in veel gevallen ook scannen of tekeningen plotten. Ik noem het even een vinylsnijder omdat de eerste “live” versie die ik van zo’n apparaat tegen kwam in de Makersbuzz bij de opening van het ontdeklab in Deurne.

De apparaten zijn, voor thuisgebruik, goedkoper dan een lasersnijder omdat het met een mesje gaat en niet met een laser. Dus er zijn grenzen aan wat je kunt snijden.

Het grappig is dat er op YouTube enorm veel filmpjes rond het gebruik van dit soort apparaten beschikbaar is die ik nog nooit eerder tegen gekomen was.

Dit filmpje van Brad kun je gerust op 1,5x normale snelheid afspelen. Geinig dat hij ook een shirt-pers heeft staan (in plaats van dat hij met een strijkijzer aan de slag moet), ook dat apparaat kost een paar honderd euro.

OK, geen opdrukken op shirts wellicht, wat dat je van maatwerk in onesies voor babies?

Of je eigen tekst op een mok?

En zo zijn er nog veel en veel meer.

Maar het zijn zeker niet alleen “knutselwerkjes voor huisvrouwen/mannen”, kijk maar eens naar dit overzicht bij Make, een paar die er sowieso uitspringen: sjablonen voor paper circuits (meer daarover binnenkort) , dan kunnen ze er heel mooi uitzien of een wat complexere drukmethode dan hierboven, of wat dacht je van deze 3D modellen van papier. Die hoef je niet persé met een vinylsnijder uit te snijden, maar als je dat wél doet dan weet je 100% zeker dat de snijlijn perfect is (in tegenstelling tot wanneer je het met een schaar doet). Kortom, een apparaat waar mijn fantasie in ieder geval flink van op hol slaat (in de zin van “dit zou je er mee kunnen en dat… en dat…”). En dat gold ook voor de kinderen die mee hebben zitten kijken naar de filmpjes.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
J. van Beijnen
J. van Beijnen
5 jaren geleden

Hierbij is een waarschuwing wel op zijn plaats Pierre.
Ik heb 3 jaar geleden een silhouette gekocht om zelf mee te experimenteren. Inmiddels heeft mijn vrouw hem in gebruik, staat er ook een hittepers in huis, passen de verschillende soorten snijfolie niet meer in de kast en kan er bij geen vriend of kennis een kleine geboren worden zonder de vraag of wij iets leuks willen maken en hebben wij een verlanglijstje met leuke andere apparaten die hier ook mooi bij zouden passen 🙂
Dit is dus wel verslavend speelgoed.

Laat de prijs en de filmpjes je niet misleiden overigens.
De mesjes van het apparaat raken ook bot en de mat die je gebruikt bij het snijden van papier en strijkfolies moet ook af en toe vervangen worden. En omdat de kosten van het snijmatriaal niet zo heel hoog zijn, wordt er snel een rolletje extra bij besteld. Een goedkope hobby is het dan ook niet (tenzij je ondernemend genoeg bent om hier een klein bedrijfje in te starten).
En hoewel het apparaat en het programma niet heel ingewikkeld is, zul je dit wel onder de knie moeten krijgen en er rekening mee moeten houden dat je projecten ook fout kunnen gaan en er vooral als je net begint een leercurve aan zit. Nu verwacht ik dat jij het niet erg vind om te experimenteren met de instellingen van het apparaat, mesjes en verschillende materialen, maar er zijn genoeg mensen die er een hebben gekocht en dit geduld niet hebben…