Gedaan: Opening Ontdeklab

20160916_152106_hdrVanmiddag was ik bij de opening van het Ontdeklab van de stichting PRODAS in Deurne. Het is het tweede Ontdeklab van deze stichting met basisscholen in Deurne, Asten, Someren (-Eind, -Heide), Lierop, Heusden, Helenaveen, Liessel, Vlierden en Neerkant. Het eerste Ontdeklab staat in Someren.

Het was interessant om er bij te zijn, zeker ook om te zien waar het Ontdeklab vergelijkbaar is een iXperium of waar juist niet, ook al ga ik mijn vingers hier niet branden aan een punt voor punt vergelijking tussen die twee. Want uiteindelijk is het ook weer niet zo heel belangrijk, want juist in de verschillen liggen, lijkt mij, weer mogelijkheden tot zinvolle samenwerking.

Ik vind het in ieder geval sterk van een stichting dat ze investeren in dit soort voorzieningen en ondersteuning. Ik denk overigens dat ze bij PRODAS blij mogen zijn met Tessa van Zadelhoff, want zij is toch wel de motor achter het geheel en de verbindende factor in het netwerk dat bestaat om het Ontdeklab. Dan heb ik het bijvoorbeeld over de relaties met anderen (bedrijven, organisaties, personen) die zich bezig houden met maker onderwijs, ict in het onderwijs, onderzoekend en ontwerpend leren, noem maar op.

TomTect 1000
TomTect 1000
Solly
Solly
Dash and Dot
Dash & Dot via ictLeskisten.nl

Voor de opening waren er een aantal bedrijven/partijen aanwezig die ofwel materiaal leveren aan het Ontdeklab, of op een andere manier samenwerken of willen gaan samenwerken. En dat netwerk is heel erg belangrijk om te voorkomen dat zo’n lokaal een ruimte met apparaten wordt. Interessant vond ik dat de insteek op Ontwerpend en Onderzoekend leren een breed scala van activiteiten oplevert. Van knikkerbaan, het gebruik van TomTect 1000 tot toch “gewoon” virtual reality, augmented reality, robots (Solly, Dash & Dot) of een 3D printer. Omdat het specifieke thema voor dit Ontdeklab zich richt op Duurzaamheid, is er juist ook ruimte voor zaken als Green Junkies, de reis van het plastic afval en samenwerking met het Natuur- en Milieucentrum Ossenbeemd. Leuk!

MakersBuzz
De MakersBuzz was er ook
Stickers snijden/plotten
Stickers snijden/plotten
Helaas ook hier de 3D printers vooral voor de show.
Helaas ook hier de 3D printers vooral voor de show.

Ik had Tessa overigens nog niet eerder een presentatie horen geven over het Ontdeklab, maar wat spat daar letterlijk de drive en motivatie vanaf zeg zodra ze begint uit te leggen waarom ze doen wat ze doen.

Als onderzoeker heb ik, net als bij de activiteiten in het iXperium, bij het Ontdeklab nog duizend en een vragen. Bijvoorbeeld met betrekking tot de effectiviteit van dit alles als het gaat om het bereiken van leerkrachten. Of in de vorm van het meten van resultaten/effecten van het Ontdeklab. En dan niet persé in de vorm van hogere cijfers of zo, maar via de vraag wat de meetbare bijdrage is aan de 21e eeuwse vaardigheden van leerlingen. Dat kan moeilijk te meten zijn, maar je zult het waarschijnlijk wel willen weten zodat je ook keuzes kunt maken in wat je inzet/organiseert.

20160916_151255_hdr 20160916_151033_hdr 20160916_150323_hdr

Zoals gezegd: het was leuk en de moeite waard om er bij te zijn, er komt zeker een vervolgafspraak met Tessa, rustig praten op zo’n dag is er immers niet echt bij.

p.s. net als bij het iXperium is de fysieke ruimte waar het Ontdeklab zit, niet zo heel spannend. Dat hoeft ook niet, al kun je er voor kiezen om je lab een stoer uiterlijk te geven, maar zo’n Ontdeklab en ook een iXperium wordt gevormd door de leraren (docenten) en ondersteuners (mediamentoren) die er samen gebruik van maken.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Pierre Gorissen was aanwezig bij de opening en schreef ook een blog. […]