Hoe zit het nou met die “21% BTW Weg Ermee!” acties?

Er kwamen dit weekend maar liefst 2 reclames voorbij met 21% BTW korting-acties. Eentje van de Media Markt en eentje van de Gamma. Mijn jongste gaf al meteen aan dat ze op school een wedstrijdje met de leerkracht gehad hadden over wie de korting juist kon uitrekenen. Want ook daar weten ze inmiddels dat 21% BTW acties niet hetzelfde zijn als 21% korting. Of toch wel?  Het grappige is namelijk dat Media Markt en Gamma de actie niet hetzelfde uitvoeren.

Media Markt

De Media Markt is het meest uitgebreid in haar informatievoorziening. Ze hebben een uitgebreide informatiepagina online staan mét rekenvoorbeeld. Daaruit blijkt inderdaad dat je bij de Media Markt geen 21% korting krijgt, maar slecht ongeveer 17,36%. Onhandiger bij de Media Markt vind ik dat ze niet duidelijk bij de producten aangeven wat ze eerst gekost zouden moeten hebben. Nou was ik bijvoorbeeld op zoek naar een USB-hub en kwam via Tweakers uit bij de TP-Link USB 3.0 7-Port Hub met 2 oplaadpoorten. En die kost bij de Media Markt tijdens de BTW-actie exact evenveel als bij de Wehkamp zónder actie. En volgens de grafiek onder aan de pagina bij Tweakers is het echt geen plotselinge prijsdaling.

Gamma

Ook de Gamma heeft dit weekend een 21% BTW actie. En die blijkt toch net wat anders te werken dan bij de Media Markt. Want bij de Gamma geven ze wel gewoon 21% korting over het bedrag inclusief BTW. Daarmee is de korting dus hoger dan het bedrag dat er eigenlijk aan BTW op het product zat. Het woordje BTW in de reclame hadden ze dus gewoon weg kunnen (moeten?) laten.

Conclusie: het blijft even goed rekenen bij die 21% BTW acties. En eigenlijk zouden ze wat mij betreft gewoon verboden moeten worden. Want in geen geval is het zo dat je tijdens de actie geen BTW betaald.  En ondanks alle uitgebreide toelichting van de Media Markt wekken ze in de reclames de indruk dat dat wel het geval is.

Enne die USB-hub? Die koop ik uit principe nu niet bij de Media Markt. Want als een winkel groot claimt dat ze een spetterende kortingsregeling hebben en een andere winkel blijkt gewoon dezelfde prijs te hanteren, dan voel ik me in de maling genomen als consument. En daar hou ik niet echt van.

Oh, en volgens mij willen ze bij de Gamma echt liever dat je het haardhout in de winkel komt kopen. Want online worden ze alleen in eenheden van 77 stuks (77 zakken!) verkocht. En ik kan me voorstellen dat als je zo’n hoeveelheden haardhout ineens nodig hebt, je die niet bij de Gamma gaat bestellen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Ervaring
Ervaring
5 jaren geleden

“let op: Media Markt heeft de adviesprijzen speciaal voor deze aanbiedingen verhoogd. Dus u krijgt helemaal geen korting, u betaalt nog steeds het zelfde!” Bron: http://kassa.vara.nl/media/333583

Ze verhogen dus eerst de prijzen om je daarna nog eens te bedonderen door je niet de beloofde korting te geven…..

Wij kopen door een andere slechte ervaring sowieso nooit meer iets bij deze partij…