Praat ik dit jaar tegen mijn kerstboom?

Nee, ik ben niet bang dat ik komende kerstperiode teveel Glühwein drink en dan van zottigheid tegen mijn kerstboom ga staan lopen kletsen. Het was echter een vraag die toch wel in me op kwam toen ik bovenstaand filmpje van Adafruit bekeek. Daarin koppelen ze een Alexa en een Echo aan een ESP8266. Het resultaat is dat ze met spraakcommando’s in staat zijn om bv een relais te schakelen of om LED’s aan te laten schakelen.

Vorig jaar heb ik voor het eerst de verlichting van onze kerstboom op afstand bestuurbaar gemaakt (de verlichting dan) met mijn smartphone. Sindsdien zijn er meer apparaten in huis op onze OpenHab server aangesloten, en komende kerstperiode zal dat dus in ieder geval geen uitdaging meer zijn. En je weet, dan is er dus ruimte voor nieuwe uitdagingen.

Om meteen maar even de conclusie te verklappen: nee, het zal dit jaar naar verwachting niet gebeuren.

Heel belangrijke praktische reden: de Alexa en Echo Dot zijn nog niet in Nederland te koop. Los daarvan is een apparaat van bijna 200 dollar ook wel heel erg veel geld om tegen mijn kerstboom te kunnen praten.

Maar als ik Amazon Alexa zeg, dan denk ik natuurlijk ook aan de Google Home. Is dat dan wellicht een alternatief?

Google Home

Het goede nieuws is dat de Google Home een stukje goedkoper is dan Alexa. Het slechte nieuws is echter dat ook deze niet in Nederland te koop is op het moment en dat nog niet duidelijk is of en wanneer dat gaat veranderen. Uit bovenstaande review concludeer ik dat de Google Home veelzijdiger is dan Alexa als het gaat om het opvragen van informatie, maar dat hij tekort schiet op het gebied van “home automation”, precies dat wat ik nodig zou hebben voor het aansturen van mijn kerstboom. Nou zou ik via IFTTT waarschijnlijk al een heel eind moeten komen, maar het blijft een beperking.

Alexa op Raspberry Pi

Een andere optie die ik overwogen heb is het draaien van Alexa op een Raspberry Pi.

Zoals je in de video hierboven kunt zien is dat heel goed mogelijk. Maar Amazon is ook niet gek, ze hebben een belangrijke beperking ingebouwd: je mag Alexa wel gratis draaien op de Raspberry Pi, maar je mag hem niet met je stem activeren, je moet er een knop voor indrukken. Natuurlijk, het is één en dezelfde knop voor alle commando’s, dus daarmee uiteindelijk mogelijk eenvoudiger dan een losse afstandsbediening of zelfs het gebruik van een webinterface op een tablet of smartphone, maar het is voor mij en de kerstboom toch even een dealbreaker.

Conclusie

Ik denk dat het in ieder geval nog een jaartje duurt voordat ik tegen mijn kerstboom praat. Dit jaar nog maar gewoon even via de smarphone of de tablet.

 

 

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
richard
richard
5 jaren geleden