nov 202016
 

kettingzaagDit is een blogpost die ontstaan is uit een gesprek op Twitter dat ik hier ook even wilde vastleggen omdat het dan beter te volgen is. Toen ik schreef over de poster van het klooicanon, was de kettingzaag een van de gereedschappen waarbij ik wat meer mijn bedenkingen had als het gaat over de vraag of iemand van 12-jarige daar al mee gewerkt moet hebben.

Nou bleek Astrid Poot die vraag ook wel een beetje te hebben, dus stelde ze hem via Twitter en hoewel Twitter heel veel nare kanten kan hebben, bleek het ook nu weer ideaal voor zo’n vraag. Via Marco Mout (dé Marco uit het filmpje) en Casper Hulshof kwam namelijk deze aflevering van Zapp Echt Gebeurd boven water. Helaas niet te embedden, dat wil onze publieke omroep tegenwoordig niet meer, maar hij staat wel nog gewoon online. Hij staat sinds 2011 online, maMerlear als ik de aftiteling goed begrijp dan is hij al uit 2009. Hij speelt bij mij in Google Chrome niet af, op mijn iPad en in Internet Explorer wel, dus kijk even wat werkt.

Merle, de hoofdpersoon uit de aflevering was toen 12 en zal nu dus inmiddels “al” 19 jaar oud zijn. Ik zou zeggen, bekijk deze aflevering eerst even (link hierboven of via de afbeelding hiernaast)!

Het filmpje is mooi omdat ook hier getoond wordt hoe volwassenen een rol spelen bij het laten leren door kinderen, ook als het gaat om het gebruik van een kettingzaag. Nee, Merle doet niet alles zelf, van tijd tot tijd heeft ze gewoon de hulp nodig van een volwassene. Maar je ziet in het filmpje al dat dat verschillende vormen aan kan nemen: soms moet iemand iets voor haar doen, het omzagen van de boom, het vervoer, etc.
Op andere momenten doen ze dingen samen, het zagen van grote stukken, als de kans bestaat dat de zaag vast slaat. Op weer andere momenten is zij zelf aan het werk (en hard, kijk maar eens naar die wangen op het einde!). Met goed gereedschap, met kennis van zaken over veiligheid (dat heeft ze niet allemaal zelf verzonnen, daar heeft ze hulp bij gehad). Maar ze doet niet een trucje na, ze geeft een idee vorm dat in haar hoofd zit. En zulke leerervaringen wens je toch elk kind toe?

Lees verder….

nov 202016
 

basis_ruby_intelHet is zo’n fenomeen bij grote (Amerikaanse) bedrijven dat ik altijd een beetje apart heb gevonden. Als ze ergens voor gaan, dan investeren ze heel veel tijd en geld er in, kopen een paar bedrijven over om kennis, mensen en patenten in huis te halen.
En als het dan niet meteen, niet snel genoeg “gaat”, dan snijden ze zonder pardon zo’n deel ook weer weg.

Een bekend voorbeeld daarvan is HP die hun nieuwe tablet met WebOS na 6 weken al uit de handel haalden, Intel lijkt de stekker nog voor de start uit haar eerste poging op de “wearables” (draagbare ict) markt te trekken. Tenminste, dat zijn de geruchten op dit moment. De Basis Ruby, waar ik wel al de nodige productfoto’s van kan vinden, is namelijk nog niet eens officieel op de markt.

Maar, denk nou niet dat dit betekent dat wearables daarmee “het niet gaan worden”. Het betekent slechts dat een grote fabrikant bij een eerste poging zijn tanden stuk lijkt te bijten op deze markt. Net zoals HP later toch ook weer gewoon in de tablet-markt actief werd, zal ook Intel het niet bij deze ene poging laten. En het geld dat ze nu afschrijven? Tja, dat hoort bij het zaken doen. Daar maken ze op andere gebieden ook die dikke winsten voor.

Dus, is het nog te vroeg voor wearables? Voor Intel wel in ieder geval. Ook voor anderen blijkt het nog niet eenvoudig om de benodigde rekenkracht en batterij in het gewenste kleine formaat te verpakken en er een goede interface bij te verzinnen. Dat geldt niet alleen voor smartwatches, maar ook de zaken die je op je hoofd hebt zoals de HoloLens. Maar het is eerder een kwestie van tijd dan dat het voor mij de vraag is óf dat gaat lukken.