Handig: Sandisk iXpand voor iPhone en iPad

photo-2016-11-02-12-57-26_1027 Tablets en smartphones hebben een aantal problemen waar je steeds tegenaan loopt. Een daarvan is dat je vaak te weinig opslag hebt en de andere is dat via wifi op het apparaat zetten van bestanden of juist er weer vanaf halen niet altijd even handig is. Dan kun je natuurlijk wel met kabeltjes gaan werken, maar dan moet je bij een iPhone of iPad weer iTunes op de computer hebben staan waar je mee wilt uitwisselen. Kortom: dit is waar USB-sticks voor uitgevonden zijn.
Nou had ik voor Android al lang een stick die aan de ene kant een “normale” USB-connector heeft en aan de andere kant een micro USB-connector. Dat is handig omdat je dan de ene kunt gebruiken voor je laptop of pc en de andere voor aan de Android tablet of smartphone.

Voor mijn iPad had ik nog niet zo’n stick. Deels eigenlijk omdat sticks met Lightning-connector gewoon niet goedkoop zijn. En ook nu was de Sandisk iXpand voor iPhone (32GB) niet heel goedkoop, maar via iBood was hij met €42,90 (incl. verzendkosten) net op het niveau dat ik er toch maar eentje aangeschaft heb. Mede omdat we twee iPads in gebruik hebben waarvan er eentje met maar 16GB intern geheugen en dat is op reis net wat krap.

Het betekende voor mij ook de eerste externe accessoire, anders dan de normale kabel of een kabel van Lightning naar VGA die ik op de iPad aansloot. Ik was dan ook wel positief verrast dat de iPad “wist” welk device ik aangesloten had. Ik kreeg namelijk meteen een melding (zie screenshot hierboven) dat de “iXpand Flash Drive” en app gebruikt die nog niet geïnstalleerd was, of ik naar de App Store wilde om die app alsnog te installeren.
Ehm, natuurlijk.photo-2016-11-02-12-57-38_1028

Daar aangekomen kreeg ik een overzicht van niet alleen de app van Sandisk maar ook, neem ik aan, een aantal andere relevante apps die ondersteuning hadden voor de Sandisk. Installatie ging simpel en waar USB-drives voorheen een heel ingewikkeld geheel waren bij iPads (bij de oude iOS versies) is dat tegenwoordig geen enkel probleem meer vanwege de “openen in” optie. Ik kan nu een bestand van de USB-drive openen in elke app die op de iPad aangegeven heeft dat bestandsformaat te kunnen openen en omgekeerd kan dat ook. Mooi detail is ook wel dat Sandisk de moeite genomen heeft om een drietal mappen aan te maken op de drive: Music, Photos, Videos. In elk van de mappen staan een paar voorbeeldbestanden. Natuurlijk, kun je zelf doen en het eerste wat je zult doen is ze leeg maken, maar het is voor een beginnende gebruiker wel meteen iets waarmee hij/zij kan zien hoe de stick te gebruiken is.

Idem voor wat betreft het eenvoudig kunnen zien hoeveel ruimte je vrij heb op de drive en op je iPad. Grappig detail is de toch tamelijk vreemde vorm van de stick. Sandisk heeft er voor gekozen om de drive krom te maken zodat hij “achter” de iPad/iPhone heen buigt. Dat houdt het geheel lekker compact, ik weet niet hoe kwetsbaar het zo is.

photo-2016-11-02-13-00-17_1032 photo-2016-11-02-13-01-07_1033

Ik heb de stick nog niet lang genoeg in gebruik om uitspraken te doen op snelheid, betrouwbaarheid of effect op accuduur van de iPad als je hem gebruikt. Voor nu is de eerste indruk in ieder geval positief.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Fred Zelders
7 jaren geleden

Het lijkt een gaaf en aantrekkelijk device, vooral als je veel met de iPhone fotografeert.
Het is als je zoals ik heel veel foto’s maakt namelijk verleidelijk om middels dit device ruimte te maken op je iPhone door de geschoten (en mogelijk al bewerkte) foto’s op de Sandisk iXpand te parkeren zodat je weer ruimte vrij kan maken.
Omdat de foto’s die ik maak mij dierbaar zijn wil ik altijd terug kunnen gaan naar het origineel om een bewerking waar ik later misschien toch niet zo tevreden over ben ongedaan te maken. Misschien wil ik ze wel opnieuw bewerken met verbeterde of nieuwe apps.
En tóch heb ik hem niet aangeschaft. Dat besluit heb ik genomen nadat ik er een paar maanden geleden met mijn iPhone de volgende test mee heb gedaan.
Ik heb een foto gemaakt en die eenvoudig bewerkt (zwart-wit gemaakt en bijgesneden). Vervolgens op de iXpand gezet. Vervolgens van de iXpand teruggehaald naar de iPhone. De oorspronkelijke foto kon ik weer herstellen naar de kleuren-foto met de oorspronkelijke afmetingen. De teruggehaalde foto bood geen herstel-mogelijkheid.

Wat er door SanDisk dus niet bij wordt verteld is dat als je foto’s uit de Foto’s app naar de iXpand verplaatst bijna alle meta-informatie van die foto niet wordt mee-gekopieerd. Alle info over een eventuele bewerking die je op de foto hebt gedaan of met welke app je hem hebt bewerkt gaat verloren. Zet je de foto terug op je iPhone of iPad (of Mac/PC) dan krijg je de foto zoals ie was toen je hem op de iXpand opsloeg. Einde verhaal.

Er is ook nog een ander issue waardoor ik niet echt enthousiast over deze iXpand-oplossing ben.
Als je -nadat je foto’s op de iXpand hebt veiliggesteld- die foto’s van je iPhone/iPad wist, verdwijnen diezelfde foto’s ook uit de iCloud foto bibliotheek (als je daar gebruik van maakt) en de iCloud backup. Ergo: de enige plek waar ze dan nog staan is de iXpand.
Ik heb ze toch liever op een andere manier veiliggesteld.

P.S. Het kan zijn dat SanDisk iXpand inmiddels verbeterd is.
Als dat zo is dan hoor ik dat graag en ga ik opnieuw overwegen er eentje aan te schaffen.