Cozmo: Gizmo of SLAM dunk Robot?

Toen ik het filmpje van de Cozmo bekeek (zie hierboven) was ik vooral erg niet onder de indruk. Een plastic robotje dat je zou kunnen programmeren, waarvan de makers té vaak Wall-E gekeken hadden en waar té veel hype over gemaakt werd die niet waargemaakt zou kunnen worden. En dat voor $159,99. Nee dank je.

Ik vond het daarom wel grappig dat ze bij ieee.org dezelfde reactie gehad hadden. Daar hebben ze nog wat langer naar de SDK gekeken waarmee je Cozmo zelf zult kunnen gaan programmeren. En dat stemde ze uiteindelijk milder over de kansen van deze kleine robot.

Uit dat bericht kwam ook de voor mij nog onbekende afkorting SLAM (Simultaneous localization and mapping), door Wikipedia omschreven als:

Simultaneous localization and mapping (SLAM), ook bekend als concurrent mapping and localization (CML) is een techniek waarbij een robot of een ander autonoom voertuig een kaart van een onbekende omgeving opstelt (mapping) en zich vervolgens tegelijkertijd in dezelfde kaart probeert terug te vinden[1] (localization).

Dat doet de robot met maar één camera, gecombineerd met het kijken naar de blokken die je ook in de filmpjes ziet en het basisstation. Is dat genoeg reden om de robot aan te schaffen? Wat mij betreft voor thuis niet. Maar in het onderwijs zou het meerwaarde kunnen hebben als betaalbaar alternatief voor duurdere robot kits. Natuurlijk de jonge leerlingen kun je er waarschijnlijk ook wel even mee onder de indruk krijgen, maar die kun je er nauwelijks zelf mee laten spelen. Jammer vind ik ook dat het er niet op lijkt dat je de robot zelf kunt uitbreiden. Dus geen aansluitingen voor externe sensoren, connectoren etc. In een tijd van maakonderwijs is dat toch wel een voorwaarde.