Quicknote: BBC Micro Bit

20160120_112351Met het risico dat ik alle tijd die ik beschikbaar heb om te typen vanochtend hier aan ga besteden wil ik toch beginnen met de micro:bit. Ik was vooraf aan de Bett nogal kritisch over de micro:bit van de BBC. Het is een klein embedded system apparaat, zoiets als een Arduino, dat door de BBC in samenwerking met 28 verschillende partners ontwikkeld wordt voor gebruik in het onderwijs. Voor de zomer van 2016 moeten er in totaal 1 miljoen exemplaren verspreid worden onder “year 7” (kinderen van 11 jaar oud in het basisonderwijs) in het Verenigd Koninkrijk. De kosten van deze actie, maar ook de achterliggende technologie, de programmeeromgevingen, de uitbreidingen, trainingen etc worden door die partners geleverd. De BBC levert het idee, concept en het projectmanagement.

De micro:bit ziet er op het eerste oog niet indrukwekkend uit. En ook de specs, 16MHz ARM Cortex-M0 microcontroller, 256KB Flash, 16KB RAM, vallen in het niet bij bijvoorbeeld een Raspberry Pi. Maar qua direct gebruik wint de micro:bit het waarschijnlijk wel direct van de Arduino. Want hoewel er geen WiFi ingebouwd is zoals bij de ESP8266 heeft de micro:bit wel bluetooth. En dat betekent dat je ze eenvoudig kunt koppelen aan bv een smartphone, tablet of laptop. Geen gedoe met kabels en COM-poorten. En die communicatie gaat twee kanten op. Samsung was er om te laten zien dat je bv vanaf een Samsung telefoon een eenvoudig programma kon maken waarbij de micro:bit als hij bewoog (er zit een kompas en accelerometer in) een opdracht naar de telefoon stuurt om een foto te maken.

De micro:bit heeft GPIO-poorten. Er waren al heel wat voorbeelden te zien van waar de micro:bit andere apparaten aan kon sturen, bv een robot of een spel Whac-A-Mole, de BBC had al lesmethodes beschikbaar, er is een keuze uit programmeer talen van meer visueel naar tekst gebaseerd waarmee je het programma aan de praat krijgt, er is een online simulator beschikbaar zodat je je code al kunt testen (inclusief het  bewegen of de knoppen) voordat je hem op de micro:bit zet.

20160120_115550 20160120_115836

Een ander punt waar de verschillende partners en de BBC nogal duidelijk over waren is dat de hardware van de micro:bit open source is. Dat betekent dat de micro:bit niet alleen vanaf de zomer ook commercieel verkocht zal worden (voor meer dan wat een Raspberry Pi zero kost, minder dan wat een Raspberry Pi kost) maar dat anderen de hardware ook kunnen gaan produceren. Net als bij Arduino het geval is, maar niet bij de Raspberry Pi (die hardware is niet open source).

Schitterend (als een geek) vond ik ook de micro:bit wall die er stond. Het was een “LCD-muur” van ongeveer 2 meter hoog waar teksten op voorbij liepen waarbij elke pixel een micro:bit was. Aan de achterkant werden die micro:bits per kolom weer aangestuurd door micro:bits (en veel kabeltjes) die op hun beurt weer aangestuurd werden door een micro:bit. Een ongelofelijk werk en dusdanig lomp en groot dat het ze heel wat werk gekost moet hebben om hem op de showvloer opgebouwd te krijgen. Zie ook het filmpje hierboven.

Conclusie: ik ben er enthousiast over geworden. De BBC als onafhankelijke partij om de micro:bit bij scholen binnen te brengen en om in de gaten te houden dat het geheel open blijft klinkt heel logisch. Ik ben benieuw of Kennisnet en/of SURF dat in Nederland voor elkaar zouden krijgen. Als de NPO dit zou gaan doen denk ik in ieder geval dat Nederland te klein is.

En voor de duidelijkheid: ik ben niet van mening dat iedereen programmeur moet worden. Ik denk echter wel dat het idee (leer hoe je invloed kunt uitoefenen op je leefomgeving door middel van het bedenken, bouwen, programmeren, ontwikkelen van devices, apparaten, schrijven van programma’s etc.) iets is waar je elke leerling mee kennis wilt laten maken.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

BETT2016 Quicknote: micro:bit https://t.co/9cJqeur4AN @iXperium #bett2016