Is het succes van de Pebble Time op Kickstarter een probleem?

Pebble_timeGisteren ging de nieuwe campagne van Pebble Technologies via Kickstarter van start. Ze plaatsten een campagne voor de Pebble Time, de opvolger van hun oorspronkelijke Pebble, die indertijd ook via Kickstarter gelanceerd werd. Toen (mei 2012) was het een hit met een opbrengst van $10.266.845 en bijna 70.000 backers. Nu gaan ze dat bedrag met gemak halen, want na ongeveer 24 uur staat de teller al bijna op 8 miljoen dollar (bij ‘slechts’ 36.385 backers overigens).

En bij zo’n “succes” is daar natuurlijk het nodige van te vinden. Daniel Cooper vindt het een slechte zaak dat Pebble ook voor deze actie gebruik maakt van Kickstarter. Hij is daar overigens niet de enige in. Er zijn meer mensen die Kickstarter als een soort “van het volk voor het volk” platform zien. De massa die de kleine man/vrouw helpt die anders geen mogelijkheid gehad zou hebben om een droom in vervulling te laten gaan om de wereld een betere plek om te wonen te maken.

Kan ik me iets bij voorstellen. Maar van de andere kant: het een hoeft het andere niet uit te sluiten. Natuurlijk, Pebble had die $500.000,- die ze als doel gesteld hadden bij Kickstarter helemaal niet nodig om de Pebble Time uit te brengen. Het bedrijf heeft 1 miljoen exemplaren van het oorspronkelijke model verkocht, dan moeten ze zoveel echt wel in kas of in krediet hebben. Ze gebruiken Kickstarter dus vooral voor de hype en de reclame.
Maar zolang Kickstarter ook nog gewoon voor de kleintjes toegankelijk blijft heb ik daar eigenlijk minder problemen mee. Als ik bijvoorbeeld op Rasperry Pi zoek, dan vind ik nog steeds een verzameling van kleine projectjes die voortbouwen op die goedkope kleine computer. Bijvoorbeeld om de MagPi op papier uit te brengen, ook dit is een terugkerend project maar echt wel eentje waarbij je kunt stellen dat de risico’s voor de makers zónder Kickstarter (te) groot zouden zijn. Of zoiets als de PIIO met een doel van $750 waarbij dan Kickstarter 5% krijgt en het betalingsverkeer ook nog eens 3-5% kosten er af haalt.


Sneeuwen die projecten onder bij het geweld van de grote jongens?Mogelijk, maar de kans is ook groot dat ze juist een paar kruimels meepikken van de grote aantallen backers van die grote jongens. Want in 2014 waren er 2.202.171 nieuwe backers, 773.824 mensen droegen bij aan meer dan 1 project, 71.478 mensen deden dat bij meer dan 10 projecten en 1.125 mensen bij meer dan 100 projecten. Dat lijken dus wel haast professionele ‘backers’ te zijn. Als jij, zoals MagPi aan minder dan 300 backers voldoende hebt om je doel te behalen, dan is dat dus een goede plek voor je project.

Wat betekent dit voor Apple?
Bij Mashable gaan ze er vanuit dat het succes van de Pebble Time, een goed teken is voor Apple. Het geeft volgens hen aan dat de wearable nog niet “dood” is en als Pebble er al zoveel kan verkopen, dan moet dat voor Apple zéker mogelijk zijn.
En ik vrees dat ze daar waarschijnlijk wel weer gelijk in gaan krijgen.  En wat dat betreft vind ik het een linke actie van Pebble. Natuurlijk, ze zijn heel verstandig qua tijdstip van lanceren. Het was hoog tijd voor een nieuwe Pebble en door hem uit te brengen voordat Apple met hun device komt halen ze hoe dan ook nog het nodige geld binnen. Maar ze laten wel meteen hun kaarten zien. Apple weet hoe groot of hoe klein hun markt is. Ze weten straks precies hoeveel exemplaren van de Pebble Time het bedrijf verkocht heeft. En hoewel 10 miljoen dollar in 48 uur (dat gaan ze wel halen lijkt me) veel is, is het voor Apple wisselgeld. Net als 100.000 devices.

Heb jij er al besteld?
Nee, ik heb er nog geen besteld en na het zien van het filmpje op Kickstarter ga ik dat ook niet doen. Ik zou helemaal gek worden van mijn horloge. Natuurlijk, dat gaat nog veranderen. Tegen de tijd dat Google Now, Cortana en Siri echt slim zijn en weten wat ik wel en niet te zien moet krijgen, ja dan zal het wel handig zijn om je telefoon niet te hoeven gebruiken en gewoon op het schermpje om je pols te kunnen kijken voor de meeste dagelijkse dingen. Als ik iedere keer met die knopjes door kleine schermpjes moet scrollen heb ik daar snel genoeg van.
Als ik nu een afspraak in mijn agenda er nog even bij pak, dan is het om te zien waar ik moet zijn, de aantekeningen of bijlagen in die afspraak. Spraakherkenning werkt steeds beter, maar nu zou ik een snelle notitie in spraak moeten laten volgen door een check of het goed opgenomen is.

Wel cool: 7 dagen batterijduur, een kleuren e-ink scherm. Dat moeten de anderen nog maar eens zien te overtreffen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Is het succes van de Pebble Time op Kickstarter een probleem? http://t.co/5FlndvArZf

trackback

Is het succes van de Pebble Time op Kickstarter een probleem?: Gisteren ging de nieuwe campagne van Pebble Tec… http://t.co/vC3n2ljGv2