Vakantie…

NetwerkVandaag was dag #1 van mijn zomervakantie. Ik tel gisteren voor het gemak even niet mee omdat het toen ook voor de rest van het gezin nog een ren en vlieg dag was. Maar de komende vijf weken (de kinderen zelfs zes) hebben we alle vier vakantie.

Wat dat betekent, is tegenwoordig haast elk jaar anders. Ook dit jaar gaan we een deel van die vijf weken weg, hier uiteraard geen exacte details. Daarbij zal ik ook nu weer een deel van die vakantie minder of niet online zijn. Dat zal ook nu niet 100% lukken, het appartement waar we zitten heeft bijvoorbeeld gewoon wifi, maar gelukkig best wel trage weet ik van vorige keren, dus meer dan het even opzoeken waar bepaalde plekken liggen of wanneer ze open zijn zal ik niet doen.

Postfrequentie hier zal gedurende de zomer meestal lager liggen dan anders. Al kan het ook zijn dat ik een dag lekker heb zitten knutselen met de Arduino’s en daar even een verslag van online wil zetten. Maar het kan dus ook langere tijd stil zijn hier. No worries in dat geval dan, geen nieuws betekent ook nu goed nieuws (dan ben ik andere dingen aan het doen!) 😉

Vandaag in ieder geval mijn eerste klusje al afgerond dat al heel lang op mijn verlanglijstje stond: een bekabelde netwerkverbinding aanleggen naar de TV in de woonkamer. Daar staat namelijk ook de HDX1000, het apparaat dat een (een bijna volle) schijf van 1TB bevat en dat alle films, video’s en series bevat waar ik naar kijk. En het was een van de weinige plekken waar ik heel graag een bekabelde gigabit-verbinding wilde hebben en waar die vanwege muren en vloeren van beton en zo moeilijk te krijgen was.

Uiteindelijk was het een klusje van niks en heb ik de oude PTT-aansluiting die toch al lang niet meer gebruikt werd (het basisstation van mijn draadloze telefoons staat namelijk niet in de woonkamer) vervangen door een nette netwerkaansluiting. Daarbij heb ik het uiteinde van de nieuwe UTP-kabel vast gemaakt aan de kabel van de telefoonverbinding en hem daarna vanuit de meterkast door de leiding getrokken (en ondertussen maar duimen dat ik hem goed vast had zitten zodat hij niet halverwege los zou schieten).

In de meterkast moest er daarna een stekker op, in de woonkamer moesten de acht kabeltjes een voor een op de juiste plek aan de achterkant van de stekkerdoos bevestigd worden. Nogal een priegelwerk, maar vooral ook even goed opletten met de kleuren. Zeker aan de kant van de stekker, want daar moet je de acht kabeltjes op de juiste volgorde leggen en dan in de stekker schuiven en dicht klemmen met de speciale klem.

Hierboven zie je in een filmpje uitgelegd hoe je dat doet. Niet heel ingewikkeld, maar je moet het even nauwkeurig doen.
Het effect is direct merkbaar, zeker ook intern. Want hoewel powerline-adapters (maken een internetverbinding via je stroomnet) een goede workaround zijn, leveren ze hier in huis in ieder geval zeker geen gigabit internet. En bij grote bestanden telt zoiets wel.
Geen plannen nog voor morgen, prettige vakantie! 🙂

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Elbert
Elbert
7 jaren geleden

Wat de knoop nu toch losgeschoten, dan had je dat opgelost met een kabeltrekveer: http://www.goedkoopgereedschap.nl/kabeltrekveer-30-mtr.html. Die steek je door de leiding, en daar haak je de nieuwe kabel dan aan. Heb al jaren vast ethernet thuis door de leidingen liggen (nog van voor de tijd dat draadloze WiFi routers betaalbaar werden) en dat bevalt nog altijd goed. Prettige vakantie!