Surface Pro 3 – nu met meer #lapability

lapability_definitie Disclaimer vooraf: ik heb de livestream nog niet helemaal kunnen bekijken (hij staat hier), de informatie in dit bericht is 100% afkomstig van dat wat ik online kon vinden over de vandaag aangekondigde Surface Pro 3, ik heb er nog geen hands-on ervaring mee.

Ik heb een collega die erg tevreden is met zijn Microsoft Surface. Hij weet dat ik gezegd heb “niets voor mij, ik moet zo’n apparaat ook op mijn schoot kunnen gebruiken en dan kan de Surface niet”. Vandaag tijdens de presentatie van de Surface Pro 3 werd daar ruimschoots aandacht aan besteedt. Via Twitter werd de hashtag #lapability nieuw leven in geblazen. Nieuw leven, want ook vorig jaar was er al sprake van, maar nu kwam het heel expliciet nog eens aan bod.
lapability_1 lapability_2

Hierboven zie je twee screenshots uit de presentatie/demonstratie die duidelijk zouden moeten maken wat er is gewijzigd: het toetsenbord kan anders vastgeklikt worden waardoor de verbinding strakker wordt en de combinatie zich meer als een laptop zou moeten gaan gedragen. Ik kan nog niet helemaal inschatten in hoeverre dat daadwerkelijk zo handig is als gedemonstreerd. Maar, in combinatie met de meerdere hoeken waarin je de kickstand nu kunt plaatsen zou dat dus het gebruik op je schoot beter mogelijk moeten maken. Heel mooi.

Ook de pen werkt zo te zien nog steeds super (was al zo). Als je ooit een tablet PC met Windows Vista gehad hebt, dan weet je dat daar niet veel goed aan was (Vista dan). Maar de handschriftherkenning draaide altijd al rondjes rond de iPad, die kon daar gewoon niet aan tippen.

Toevoegingen zoals het op de pen klikken als de Surface uit staat zodat automatisch OneNote opgestart wordt en je een aantekening kunt maken, het maken van een foto met een dubbelklik op de pen zodat je direct selecties kunt maken en aantekeningen kunt maken op die foto, het zijn allemaal zaken die ik nou niet direct mis, maar die ik me wel zou kunnen zien gebruiken.

De Surface Pro 3 is dun en licht en met 9 uur accuduur houdt hij het een hele werkdag vol. Microsoft zet hem ook hard af tegen de Macbook Pro en Macbook Air: lichter en dunner (maar de accuduur van de Air is beter!).
Qua prijs zit hij ook in ongeveer hetzelfde segment. Er zijn nog geen Nederlandse bedragen bekend, maar in de VS gaat de versie met de i5 processor en 128GB geheugen voor $999 in de verkoop. Ga er even vanuit dat het toetsenbord (geen prijs van kunnen vinden) ook zo’n €120 kost (zoals nu) en 1 $ weer als € 1 gerekend wordt, dan kom je op een bedrag van net boven de 1.100 euro uit. Voor een 13 inch Macbook Air met 128GB betaal ik educatief in Nederland € 946,22 een stuk minder dus.  Het is echter even afwachten want een 13 inch Macbook Air van 128GB kost in de VS ‘gewoon’  $999,- dus het verschil zal hem zitten in de prijs van de cover, die volgens de website in ieder geval apart gekocht moeten worden. Beetje dom als je een apparaat verkoopt met de slogan “Best of a laptop, best of a tablet.”

Kortom. Microsoft heeft weer een interessant product samengesteld. Het is geen impuls “doe mij er maar eentje” aankoop. Voor een Windows gebruiker die op het punt stond/staat om een Macbook aan te schaffen wel een apparaat om even wat langer over na te denken….

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Surface Pro 3 – nu met meer #lapability http://t.co/lfGc8MIRaj

Patrice Plet
10 jaren geleden

De vergelijking met een MBA lijkt logisch. Maar wat toch veel mensen vergeten is dat het ook een tablet is. En blijkbaar gebruiken we toch vaak een tablet. Daarnaast heeft het touch screen en voor sommige mensen is Windows een voordeel boven Mac OS.
Heb zelf de Asus T100 voor slechts 350 euro. Welliswaar een uitgeklede versie van Surface pro (minder scherm, langzamere processor, kleiner scherm, mindere looks), maar voldoet wel op momenten dat je een portable laptop wil gebruiken.