De Raspberry Pi als MEGA-Bitcoin Miner

http://youtu.be/5CjldZLXiAU

MEGA. Een ander woord is er niet voor te verzinnen. Nou ja, ENORM of GIGANTISCH zouden ook kunnen natuurlijk. En dan heb ik het over de Bitcoin Miner in het filmpje hierboven. En helemaal apart: die farm draait op, niet één, niet een paar, maar een heleboel Raspberry Pi’s.

Bitcoin?
OK, stapje terug. Wat is Bitcoin?
Zoals in het filmpje ook uitgelegd wordt is Bitcoin een virtuele betaaleenheid. Op een aantal plaatsen kun je er mee betalen en je kunt Bitcoin omzetten in harde dollars/euro’s. De hoeveelheid Bitcoin is niet vast. Een Miner werkt aan het oplossen van ingewikkelde wiskundige problemen. De complexiteit daarvan wordt automatisch aangepast zodat het aantal oplossingen per uur ongeveer gelijk blijft. Die oplossingen worden in blokken opgeslagen en die blokken produceren bitcoin. Op dit moment ongeveer 25 per blok, maar het aantal bitcoin per blok neemt elke 4 jaar met ongeveer 50% af. Het totaal aantal bitcoin is begrenst tot 21 miljoen.
Ehm, ja, niet echt simpel, maar het betekent dus dat je door het mee-berekenen van de wiskundige problemen Bitcoin kunt ‘verzamelen’ (minen).

Bitcoin Miner
Dat berekenen kan o.a. door het aanschaffen van een stukje hardware in de vorm van een USB-stick (ASICMiner). De prijs daarvan is overigens al een flink stuk gestegen. Ik begreep dat ze eerst voor een dollar of 5 te koop waren, nu betaal je er soms al 30 dollar voor (zoals bij Amazon). Een alternatief is om het softwarematig aan te pakken. Maar dan moet je een voldoende snel apparaat hebben.

Bitcoin Miner op een Raspberry Pi
De heersende mening (zie bv hier) is dat een Raspberry Pi te traag is om zelf de software te draaien voor een Bitcoin Miner. Volgens dit bericht haal je ongeveer 0,3 khash per seconde, terwijl er filmpjes op YouTube staan met farms van 5 Ghash/seconde (= 15.000x zo krachtig op basis van 12 grafische kaarten die per saldo samen natuurlijk een stuk goedkoper zijn dan 15.000 Raspberry Pi’s).
Wat meestal gedaan wordt is dat meerdere USB-sticks gekoppeld worden aan een Raspberry Pi. Het enige was die dan uiteindelijk doet is het aansturen van de miners. Zie bijvoorbeeld deze uitleg of dit filmpje:

Maar het eerste filmpje laat een setup met een heleboel Raspberry Pi’s zien. Daarbij leek het er niet op alsof die alleen maar USB-miners aan stuurden. Heel veel details worden er niet gegeven over de setup. Opmerkelijk is het hoe dan ook. En dan heb ik het niet alleen over de setup in het filmpje, maar ook het hele Bitcoin concept. Laten we hopen dat het geen drama wordt zodra/als het verhaal in elkaar stort.