Wat mag Fremium kosten?

scoopit Ik liep er vandaag (weer een) tegenaan: de grenzen van gratis diensten. Ik wilde een nieuw topic toevoegen binnen Scoop.it. Maar helaas, binnen een gratis account kun je maar maximaal twee topics toevoegen, en die had ik al. OK…upgraden dan maar?
Eens even kijken wat dat moet kosten….oef…dat is niet mals: $12,99 per maand of $129,- per jaar. En dan niet om een onbeperkt aantal topics bij te houden. Nee, dan mag ik 5 hele topics bijhouden. Ga ik voor de Business variant, dan betaal ik ruim 5 x dat bedrag ($79,- per maand!) voor maximaal 15 topics (maar mag ik wel met nog 4 andere collega’s samen curaten).
Sorry hoor, maar voor een dienst waarbij op de server wat tekst en plaatjes opgeslagen worden én een dienst die voor 99% van zijn waarde afhankelijk is van de tijd die ikzelf en de andere klanten er in stoppen om de content te verzamelen, in te delen en te beschrijven, vind ik dat écht te veel geld.

slideshareIk heb datzelfde probleem bij Slideshare. Ook daar kun je een betaald account nemen. Voor ‘slechts’ €19,- per maand (€228,- per jaar) kun je daar de advertenties doen verdwijnen en krijg je de optie om privé/verborgen presentaties online te zetten (een feature die vroeger in de gratis versie zat). En je kunt al een beetje aan branding doen.

Vergelijk dat eens met Vimeo. Daar betaal ik voor de Plus-variant per jaar €60,44 incl. BTW. En daar gaat het dan om HD-kwaliteit video die ik kan uploaden en zonder reclame weer kan tonen aan anderen. Ook bij Flickr! heb ik nog steeds een betaald account. Daar betaal ik €34,95 voor 2 jaar voor een ongelimiteerd aantal foto’s (max 50MB per foto) of video’s (max 500MB per video en 90 sec lang)!

Voor de VPS-server waar deze site op draait betaal ik €15,- per maand. Kortom, natuurlijk kosten ook diensten op internet geld. En als bedrijf kan ik me voorstellen dat je denkt “het schrijven van zo’n blogpost is haast duurder dan een jaarbedrag van Scoop.it of Slideshare”. Maar ik kan me toch niet voorstellen dat echt heel veel particulieren deze bedragen betalen?

Of wel? Waar liggen voor jou de grenzen van Fremium?