Google zet grote stappen met Hangouts videoconferencing

Google_Hangouts_plus Het zijn logische stappen, maar best ook grote stappen die Google (in combinatie met anderen) op het moment zet met haar Google Hangouts videoconferencing/online samenwerken platform.

Voor de duidelijkheid: was al een heel bruikbaar geheel. Als alle deelnemers een Google account hadden (en wie heeft dat tegenwoordig niet), dan kun je tot 10 personen prima online vergaderen, direct notities maken die je opslaat in Google Drive, aan documenten werken etc.
Daar komt via Uberconferencing (en VidyoH2O) nu ook ondersteuning bij voor mensen die via een telefoon willen inbellen in het overleg. Die kunnen dan uiteraard niet de online documenten zien, maar wel meepraten. Heel handig als iemand onderweg is en niet in de buurt van een PC kan zijn.
Via VidyoH2O (overigens best prijzig, net als de andere diensten van Vidyo!) kun je bestaande ‘roomsystems’, dus dedicated videoconferencingsystemen, koppelen aan Google Hangouts. Dat is, ook voor onderwijsinstellingen, als je bijvoorbeeld een roomsystem in een collegezaal of leslokaal heb geïnstalleerd en zo een hele groep mensen/studenten koppelt aan een online vergadering. We hebben zoiets vergelijkbaars (met andere software op de backend) al eens gebruikt om een student die op stage was en daar geen toegang had tot zulke hardware via PC en webcam te koppelen aan een vergadering aan onze kant waarbij dan wel zo’n roomsystem gebruikt werd.
En als klapper op de vuurpijl komt Google zelf ook met een ‘roomsystem’, d.w.z. een aparte hardware/software combinatie voor in conferentieruimtes waarmee je eenvoudig met meerder mensen, zonder aparte PC kunt deelnemen aan een Google Hangout (dan overigens tot 15 personen). Prijskaartje voor die oplossing $999,-

Ik kan zo snel geen VGA-input ontdekken op de Chromebox die gebruikt wordt. Maar je kunt de PC waar je die presentatie op deelt natuurlijk ook gewoon apart in de Hangout laten inloggen en dan op die manier de presentatie delen.
Het is mooi dat Google ook de businesskant opzoekt met Hangouts. Immers, als ze geen geld verdienen aan een dienst, dan is de kans dat die een keer bij een ‘spring cleaning’ de nek om gedraaid wordt altijd aanwezig.